Среща на лекарското съсловие по повод няколкото смъртни случаи на родилки поиска премиерът Бойко Борисов.
Той настоя за това при откриването на реновираната централна част на МБАЛ „Света Анна" в присъствието на шефа на болницата д-р Димитър Димитров и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Борисов призова лекарите да се събират на срещи, за да отпадне напрежението по повод последните смъртни случаи на родилки, но не и да правят стачки: "Съберете се, направете курбан. Не се събирайте само за стачки."

Ако има небрежни доктори, заедно да намерите начин да ги изчистите, заяви Борисов. По думите му много лесно биха могли да се уволняват директори на болници и ръководни кадри, но много по-разумно е преди това да се проведе сериозна среща на съсловието.
Истински се надявам да стегнете гилдията. Нищо няма да въздейства по-добре от това, допълни премиерът.

Все пак той призна, че има много добри и качествени лекари, които заслужават уважение.

Шефката на НЗОК Нели Нешева от своя страна съобщи, че започват проверки на всички АГ болници в столицата.

Борисов настоя за добър мениджмънт в лечебните заведение и даде за пример ръководството на МБАЛ „Света Анна", което е изведено с 1 милион лева печалба.

Той припомни големите дългове, които са натрупали болниците у нас и заяви: „Казват, дайте ми пари, откъде да ги намеря, от кое перо - от зърното, от животновъдите?"
„Държавата не е брашнен чувал, не е моя, не е на ГЕРБ, тя е на всички," категоричен бе министър-председателят.

Борисов бе категоричен, че държавата няма да помага при изплащането на задълженията на болниците. Там, където фирмите-доставчици могат да си вземат апаратурите обратно - ще помагаме, заяви той, посочвайки че голяма част от дълговете на лечебните заведения са натрупани заради купуване на скъпа апаратура.

„Безкрайно съжалявам за това, че отново имаме случай, който е с фатален край", коментира по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод починалата родилка.
Същевременно тя изрази радостта си от това, че бебето е живо и за него се грижат лекари.

„Още вчера изпратих проверка по случая заедно с доц. Еленкова, която е председател на здравната комисия. Снощи до късно правиха проверка, а днес се включи и Регионалната здравна инспекция с участието на експерти от СО", обяви Йорданка Фандъкова.

По думите й, медицинският случай ще се разглежда от медицински одит, ще се назначи и съдебно-медицинска експертиза, която да обяви какви да причините за смъртта на родилката.

Фандъкова подчерта, че този път случаят е много по-различен като ситуация от този от преди няколко дни. „Става дума за планирано секцио, като жената е постъпила 10 дни преди термина. Това го знам от доклада на директора на болницата, който сутринта беше на устен доклад при мен. В хода на операцията се е получил този фатален край", обясни Йорданка Фандъкова.

На въпрос дали това ще ускори проверките в болниците, за които кметът обяви преди дни, Фандъкова посочи, че непрекъснато се правят проверки. По думите й, вече е факт проверка на ръководството на болница „Света София", която е била възложена още преди изборите. Регултатите са готови, но остава само докладът да бъде завършен.

„СО като принципал има отговорност за модернизацията на болниците и в това отношение „Света София" е една от болниците, в които бяха инвестирани доста сериозни средства тази година", обяви Фандъкова. По думите й, дълг на СО е да обезпечава болниците, а дълг на лекарите е да извършват съвестно работата си.

Кметът на София подчерта,
че не иска да слага под общ знаменател всички лекари и посочи, че много от тях работят сериозно. На въпрос дали ще се стигне до оставки този път, Фандъкова заяви, че е рано да се каже. „Нека да се разгледат причините, да се разгледа случаят. Пак казвам, той е доста по-различен от случая с реакцията в болница „Шейново", призова Фандъкова. По думите й, във всички общински търговски дружества предстоят конкурси и това ще се случи в следващите месеци.