СДВР е "двойкаджия" на фона на останалите дирекции в страната. Годишните отчети за 2015 г. поставят работата на столичната полиция на последни позиции.

Въпреки това обаче вътрешният министър Румяна Бъчварова защити дирекцията пред депутатите от вътрешната комисия.

Тя обяви, че ще се прави реорганизация в СДВР, но в нея няма да има кадрови промени. Шефът на дирекцията старши комисар Младен Маринов ще остане на позицията си, а Бъчварова дори е доволна от работата му.

"Натовареността на столичната дирекция е в пъти по-голяма от тази в останалите", обясни министърът.

Според шефката на вътрешното ведомство на столичните полицаи ще се предостави помощ, за да могат да си вършат работата по-добре - тя обеща "екипираност, автомобили и нови стандарти на работа".

Оказа се, че СДВР страда от липса на кадри. Затова са обявени нови 300 конкурса, като се планира прехвърляне на 509 души от охранителни постове към жандармерията и полицията.

Междувременно, депутатските въпроси провокираха Бъчварова да обещае, че ще провери има ли по границата ни служители с летни униформи.

Тя не остана изненадана от подобна възможност, понеже за последните няколко години изобщо нямало как да се купят нови униформи. Миналата година се закупили летни, защото с тях служителите не били снабдявани по-отдавна.