Стотици граждани блокираха движението на бул. "Цар Освободител" пред парламента, откъдето тръгва Марш за европейско правосъдие. Протестът се организира от инициатива "Правосъдие за всеки". Исканията им са за пълно и обективно разследване с конкретни срокове и отговорници на скандала "Цумгейт". Протестиращите настояват тези въпроси да бъдат поставени в дневния ред на КСНС при президента на 30 май.

Второто основно искане на протестиращите е да се гарантира от всички държавни институции провеждането на честни и неопорочени избори за нов Висш съдебен съвет (ВСС). Другите им настоявания са свързани с поемането на гаранции за бъдещи конституционни и законодателни промени за намаляване на политическата квота във ВСС, намаляване мандата на главния прокурор и въвеждане на длъжността на независим прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Избраха шефа на следствието за член на ВСС

Избраха шефа на следствието за член на ВСС

Евгени Диков е избран с 296 гласа

"Всички виждаме ситуация, в която една прокуратура бездейства или действа, когато й е удобно", заяви протестиращ в качеството си на гражданин, подкрепящ протеста. Пред News.bg той поясни, че като финансист за него и за клиентите му е важно да има предвидимост.

Освен това, той посочи, че подкрепя онези представители на ВСС, които се борят да има прозрачна и честна система.

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Достатъчно са се упражнявали върху името му

Протестът е подкрепен и от бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. Той изрази възмущението си от това, че в 44-ото Народно събрание съдебната реформа тотално била отпаднала от дневния ред на политическите сили. По думите му единственото, с което те се занимават, е наборната служба и какво ще се прави с референдума.

Според Тренчев най-важно за българското общество е да има дълбочинна съдебна реформа. Пред News.bg той изтъкна, че прогнозите му дали това ще са случи са средно песимистични.

"Управляващите даже и заявка за реформа нямат", изрази тревога Антони Тренчев. Според него по-голямата част от гражданите осъзнават необходимостта от съдебна реформа. Той обаче подчерта, че след като през 8-10 месеца хората биват изпращани до урните, се изхабява гражданската енергия.

С възгласи "Няма да мълчим", протестиращите блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Маршът за европейско правосъдие ще премине през Министерския свет, а крайната му точка е пред Съдебната палата.