Евгени Диков е избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от следователската квота. Той бе и единствен кандидат.

Диков бе избран с 296 гласа. Това са повече от половината гласували.

На брифинг в Съдебната палата Евгени Диков благодари за доверието. Лично главният прокурор Сотир Цацаров го поздрави за избора.

Близо 76% е избирателната активност за член на ВСС от квотата на следователите

Близо 76% е избирателната активност за член на ВСС от квотата на следователите

Гласуването приключи

Диков се надява и другите професионални квоти във ВСС да изберат своите членове по толкова демократичен и прозрачен начин.

Припомняме, че преди седмица шефът на Националната следствена служба Евгени Диков изрази надежда в следващия Висш съдебен състав борбата на аргументи и мнения да изместят личните нападки.

Шефът на Следствието се надява на нов по-добър ВСС

Шефът на Следствието се надява на нов по-добър ВСС

ВСС изслуша днес единственият кандидат от квотата на следователи

Той изтъкна виждането си, че при 444 следователи, колкото са те в момента, и 1600 разследващи полицаи, натоварването да бъде 75% за разследващите полицаи и 25% за следователите, за да има нормално натоварвне на всички разследващи органи. В момента то е 95% за разследващите полицаи към 5% за следователите.

Диков засегна и въпроса дали са необходими нови промени в ЗСВ и в Конституцията. "Смятам, че в момент нещата са уредени достатъчно добре, а след тези мащабни изменения в ЗСВ от миналата година, да се надяваме, че осмият състав на ВСС ще започне и завърши при едни и същи правила", коментира той.

Миналата събота Евгени Диков постави и въпроса за мястото на прокуратурата и следствието в съдебната система, което продължава да се дискутира, въпреки решения на Конституционния съд и категорично определеното в Конституцията място на следствието.