Приключи гласуването за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите, съобщават от кадровия орган.

Точно в 18.00 часа председателят на Общото събрание на следователите за избор на член на ВСС и заместник-директор на Националната следствена служба Кънчо Митов обяви края на изборния ден. Извършва се преброяване на подадените хартиени бюлетини и се генерират резултатите от електронното гласуване в интернет.

Избират член на ВСС от квотата на следователите
Обновена

Избират член на ВСС от квотата на следователите

Следователите номинираха само шефа на НСС- Евгени Диков

Припомняме, че единственият кандидат от квотата на следователите в изборната процедура е Евгени Диков. Той е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

75.90% е общата избирателна активност на следователите към 18.00 часа. Гласували са 337 от 444 имащи право на глас. 275 следователи са дали гласа си чрез системата за електронно гласуване. Желание за дистанционно гласуване са заявили 365 следователи. Регистрираната избирателна активност е 75.34%.

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 62-ма следователи, т. е. избирателната активност е 78.48%.

Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини. Ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини.

От ВСС уточняват, че кандидатът е избран, ако получи половината от действителните гласове.