Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той се похвали с постигнатото от страната ни на международна конференция в Брюксел за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството, инициирана от еврокомисаря по въпросите на миграцията Илва Йохансон. Във форума участваха 415 представители на 57 държави. Информация за изказването на Стоянов беше разпространена от пресцентъра на МВР.

По думите му анализите показват, че над 90% от участниците в каналджийските мрежи на наша територия не са български граждани, а основната част от приходите от тази престъпна дейност се генерират извън страната ни. Калин Стоянов отчете, че от началото на годината са образувани 1 277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година. Той отбеляза, че почти половината от досъдебните производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени. Вътрешният министър посочи, че само в периода от август до октомври са иззети над 400 МПС, използвани за превозване на мигранти. "Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления. За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31% повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г.", изтъкна още той.

Вътрешният министър представи информация за предприетите от страната ни действия и постигнатите резултати срещу каналджийството. Той отбеляза, че България е ангажирана с охраната на границата в Турция, която е една от ключовите външни граници на Европейския съюз. Стоянов заяви, че затова българската гранична полиция работи активно за превенция на незаконните преминавания на вход и изход с цел ограничаване на вторичните движения, подпомогната от Фронтекс и държавите членки на ЕС. По думите му в резултат от това за първите десет месеца на 2023 г. са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите - с 21% повече от същия период на миналата година. "Наред с това прилагаме комплекс от мерки във вътрешността на страната. Засилихме обмена на информация в реално време, провеждаме специализирани полицейски операции, като целта ни е ефективно наказателно преследване на каналджиите", каза още той. Калин Стоянов допълни, че се работи активно и за противодействие на свързаните с каналджийството престъпления - използването на неистински и фалшиви документи, контрабандата на стоки и други. Той призна, че постигнатите резултати се дължат и на активно взаимодействие с партньорските служби на държавите членки и други ключови партньори. "Ползваме в пълна степен капацитета на Европол за обмен на информация по отношение на незаконната миграция. Обменените съобщения през SIENA по тази линия от началото на годината са почти 3000 - 24% повече от цялата предходна година", отбеляза Стоянов. Той посочи, че от октомври 2022 г. двама гост-служители на европейската полицейска служба са разположени в България, в близост до българо-турската граница, с цел вторични проверки за сигурност и подпомагане на националните компетентни органи чрез извършване на кръстосани проверки в базите данни на Европол. Вътрешният министър изтъкна, че в тази посока от началото на септември работи и създадената целева оперативна група за борба с каналджийството, като за момента са идентифицирани съвместни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова.

ЕК иска строги закони и Световен алианс срещу трафика на мигранти

ЕК иска строги закони и Световен алианс срещу трафика на мигранти

Предвижда се укрепване на ролята на Европол

Министърът на вътрешните работи също така потвърди готовността на България за засилено двустранно сътрудничество, като посочи за пример двустранния План за действие с Австрия, чието изпълнение довело до засилване на съвместната ни работа за превенция на незаконната миграция.

България отдава голямо значение на диалога и сътрудничеството с непосредствените си съседи, както и с държавите на произход на мигрантите, установени на наша територия, обясни още той. Стоянов добави, че се поддържа се постоянен диалог на политическо и професионално ниво с Турция, в резултат на който от септември насам се отчита трикратно намаление на броя на опитите за незаконно преминаване на границата. Той заяви, че в този контекст много активно се използват и възможностите на тристранния контактен център на ГКПП "Капитан Андреево", в който участват България, Турция и Гърция. Вътрешният министър посочи, че е приоритетно и сътрудничеството със Сърбия и Република Северна Македония.

"Опитът на България в противодействието на каналджийството показва, че могат да се постигат резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани мерки на всички нива - добра законодателна рамка, предвиждаща адекватни наказания за извършителите, оптимална координация на национално ниво, възползване в максимална степен от възможностите на международното полицейско сътрудничество", похвали се Калин Стоянов. Той каза още, че България подкрепя намеренията на ЕК да засили общия отговор в борбата с каналджийството и ще продължи да бъде активен и надежден партньор в превенцията и противодействието на това явление.

Над 1000 души за месец арестувани за наркотици и каналджийство

Над 1000 души за месец арестувани за наркотици и каналджийство

Разкрити са 21 нарколаборатории, заловени са 3700 нелегални мигранти

В създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на днешната конференция на тази тема Калин Стоянов вижда важен знак за цялостния ангажимент на ЕК в подпомагане на усилията на държавите членки за по-ефективен и фокусиран отговор на сериозното предизвикателство. По време на втория панел на международната конференция под надслов "Отговор на каналджийството", той коментира: "Единственият начин да се противопоставим успешно на тези престъпни действия е да бъдем също толкова активни в сътрудничеството помежду си". По думите на Стоянов това включва както взаимодействие между правоприлагащите органи на държавите членки, така и с партньорите извън Европейския съюз. Според него е ключова и съвместната работа с европейските агенции в областта на правосъдието и вътрешните работи, особено Европол. Той подкрепя предлаганото от ЕК актуализиране на правната рамка, което по мнението му "ще помогне да засилим нашия колективен отговор, за да гарантираме, че тези, които участват в незаконни дейности, възползвайки се от уязвимостта на мигрантите, ще бъдат наказани с достатъчна строгост".

Сърбия пресметна, че 95% от нелегалните мигранти идват от България и РСМ

Сърбия пресметна, че 95% от нелегалните мигранти идват от България и РСМ

Страната решена да залови и последния контрабандист