Три нови болници ще бъдат построени в пространството около Медицинска академия. Това заяви пред съветниците от комисията по околна среда главният архитект на София Петър Диков, предаде БТА.

Съветниците одобриха предложения подробен устройствен план за местност "Медицински комплекс" на бул. "България". Планът засяга територията между бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" , ул. "Св. Г. Софийски", бул. "П. Славейков", ул. "Здраве", ул. "Хан Персиян".

Диков обясни, че трите незавършени сгради в тази местност, които е трябвало да бъдат лечебни заведения, ще бъдат съборени. На тяхното място ще се строят три нови болници и четири паркинга, като с паркингите ще се решат проблемите с липсата на места за посетителите и служителите в болниците.

По-късно здравното министерство опроверга главния архитект, уточнявайки че Подробният устройствен план определя рамките какво по принцип би могло да се строи на една територия. С промените на устройствения план, които са съгласувани със здравното ведомство, се отнема възможността на тази територия да се строят хотели, бизнесцентрове и други сгради, освен лечебни заведения.