Суровоядството и веганството са опасни за здравето, ако се прилагат продължително, сигнализират специалисти по правилно хранене.

Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф. д-р Божидар Попов представи основните заблуди за правилното хранене, които застрашават здравето.

Суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане съществуват реални рискове за здравето.

Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12, обясни Попов.

По думите му, дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене, съветват експертите.

По данни на Световната здравна организация за последната година нездравословната диета е голям и значим рисков фактор за здравето на хората в целия свят.

Най-важният елемент в статистиката е растящата консумация на готовите промишлено получени храни. Между 9 и 12 грама сол на ден се консумират в популациите по света, което е много висока стойност, алармират още специалистите.

От Българското дружество по правилно хранене разбиха и митовете, че зеленчуците са отличен източник на белтък и че при яденето на сурови продукти с белтък той се усвоява по-добре. Белтъкът е имунопротектор, а се набавя основно чрез животински продукти, обясни Попов.