Светослав Стойков, който ритна жена в берлинското метро и бе осъден на почти три години затвор, следва да бъде разглеждан като умствено изостанал. Такава е преценката на съдебния психиатър, обявена преди произнасянето на присъдата, съобщи Дойче веле.

Присъдата от две години и единадесет месеца затвор е по-лека от тази, която поиска прокуратурата - три години и девет месеца затвор.

На днешния четвърти ден от процеса станаха известни и детайли от съдебната психиатрична експертиза.

Според психиатъра, извършил прегледите, подсъдимият страда от психично разстройство. По време на разговорите Светослав С. се държал мило, почти раболепно, плакал много и изпитвал голяма вина.

Той бил подложен и на тест за интелигентност, в резултат от който станало ясно, че неговият коефициент на интелигентност е едва 67. В тази връзка няколко германски медии уточняват, че хората с ниво на интелигентност под 70 страдат от умствена изостаналост.

Същото твърди и самият психиатър, провел прегледите: по неговите думи, човек с такъв коефициент на интелигентност следва да бъде разглеждан като умствено изостанал.

В експертизата се казва още, че през 2008 Светослав С. е претърпял катастрофа в Полша, при която получил тежки наранявания на главата. Поради предизвиканите тогава мозъчните травми той и до днес не бил в състояние да контролира емоциите си. От прегледа станало също ясно, че е употребявал хашиш още на 13-годишна възраст, а на 14 - и кокаин.

2 г. и 11 месеца затвор за българина, ритнал жена в берлинското метро

2 г. и 11 месеца затвор за българина, ритнал жена в берлинското метро

Решението е взето от германски съд в Берлин