Днес се отбелязва световния ден на психичното здраве.

За първи път това е направено на 10 Октомври 1992 година.

Световният ден стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.

Ключов момент в обявяването на 10-ти октомври за Световния ден на психичното здраве има Клуба на Първите дами, основан и представляван от г-жа Розалин Картър. Тази организация, подкрепяща и участваща в проявите за деня на психичното здраве, в последствие се преименува в "Международен комитет на жените-лидери към Световна федерация за психично здраве" (WFMH International Women Leaders Committe) и включва 41 жени - държавни лидери и членове на кралски фамилии.

В Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година, членуват организации и лица от 112 страни от цял свят.

Федерацията е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със СЗО, ЮНЕСКО, Комисариата на ООН за бежанците, Комисията за човешки права, Международната организация по труда и др.

Според данни на Световната здравна организация един милиард души в света страдат от неврологични заболявания.
Заболяванията варират от главоболие, болки в гърба и невралгии до деменции, Паркинсонова болест и множествена склероза. От неврологични заболявания всяка година умират близо 6.8 милиона души в света.

В България само от множествена склероза боледуват около 3600 души, а всяка година се разболяват нови 80 човека. Заболяването е трудно за диагностициране и засяга предимно млади хора, между 30-34 годишна възраст. Множествената склероза е хронично, възпалително, демиелинизиращо заболяване на централната нервна система с автоимунна патогенеза и вродена предразположеност.