19 май е Световният ден за борба с хепатита.

България се включва в световната кампания за борба с хепатита.

Инициативата цели хората да бъдат информирани за рисковете от заразяване с хепатит. За първи път тази година всички държави, които имат пациентски организации, отбелязват Световния ден.

Всеки дванайсети човек на планетата е заразен с хроничен вирусен хепатит В или С.

Паралелно със Световния ден стартира глобалната информационна кампания "Аз ли съм номер 12?".
Мотото на кампанията е еднакво за над 200 пациентски организации от седемте световни региона, които заедно отбелязват Световния ден за борба с хепатита.

Във връзка със Световния ден за борба с хепатита от 11:00 часа в сградата на Медицински факултет ще се проведе пресконференция на тема: "Световен ден за борба с хепатита - 19 май 2008 г. Внасяне на 12 искания към Правителството на България, свързани с проблема хроничен вирусен хепатит".

Участие в пресконференцията ще вземат проф. д-р Константин Чернев - Национален консултант по вътрешни болести и началник на Клиника по гастроентерология към Медицински университет София, проф. д-р Захарий Кръстев - клиника по гастроентерология към Медицински университет, доц. д-р Симеон Стойнов - председател на Българското дружество по гастроентерология и началник на Клиника вътрешни болести и гастроентерология към МБАЛ "Царица Йоанна" и д-р Станимир Хасърджиев - секретар на "Хепасист" и член на УС на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ELPA.

На пресконференцията официално са поканени представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Комисията по здравеопазване, на които да бъдат връчени 12 искания към Правителството.

Дванадесетте искания се внасят на 19 май 2008 г. към Правителствата на всички европейски държави, членки на ELPA.

Шест от исканията са еднакви за всички членки на ELPA, а останалите шест искания са изградени според конкретните нужди на пациентите във всяка една държава.

Те поставят въпроси като припознаване на заболяването като социално значимо, по-добра диагностика, превенция и профилактика и не на последно място повече пари за лечение.

Около 8% от българите са заразени с хепатит В, други 1,5% - от хепатит С.

Според специалистите, хората не различават болестта на мръсните ръце - хепатит А - от хроничните С и В, които нанасят сериозни и трайни поражения.

Здравните институции пък нямат адекватно поведение към двете заболявания.

Годишно от вирусен хепатит по света умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН.