С разпит на свидетели продължава и днешното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на четиридневното бебе Никол.

Преди обаче съдът да пристъпи към разпита на явилите се свидетели адвокатът на Ковачева Владислав Янев за пореден път поиска отвод на съдебния състав и прокурора. Аргументите са, че прокурорът влияе на общественото мнение.

Адвокатът обвинява прокурора по делото Николай Христов в необективност, като се позовава на негови изявления, които прави около делото. Обвинява го и във формиране на негативно отношение към  Ковачева, която според защитника й, била невинна.

Според тезата на защитата  малката Никол не била бита, а била изпусната от колежки на Ковачева. 

Самата Ковачева дойде със своите родители. Припомняме, през юли месец тя бе пусната от ареста срещу парична гаранция.

Родителите на малката Никол днес не присъстваха в залата и бяха представлявани от адвоката си.

Припомняме, инцидентът с бебето Никол се случи през април 2105 г. в столичната болница „Софиямед”.
Според обвинението Ковачева е нанесла множество удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето и го е задушавала с ръце в областта на врата. От ударите бебето бе с тежка черепно-мозъчна травма като имаше и опасност за живота му.

Първият от свидетелите по делото срещу Ковачева е шефът на отделението, в което е работила акушерката. Той е бил и сред първите, гледали записите в нощта, в която пострада Никол. 

Доктор Валери Нечев беше категоричен, че жената удряла и притискала 4-дневното момиченце е именно Емилия Ковачева. Преди малко стана ясно, че той е разпознал Ковачева и на записи от случаи на нейни дежурства преди този на Никол, както и че заради побой на друго детенце срещу Емилия Ковачева е започнало досъдебно производство в Софийска районна прокуратура.

Има данни за още три случая, в който тя е посягала на деца преди това да се случи с Никол.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че на 08.09. 2016 г. акушерката Емилия Ковачева е привлечена като обвиняема и за причиняване на лека телесна повреда – охлузвания на гръдния кош и на бебе, отново момиченце, на 18.03. 2015 година. Случаят е отново по време на нощно дежурство на акушерката в отделението по неонатология в „Софиямед”.

Деянието е извършено по особено мъчителен за бебето начин, заради продължителността и интензитета, посочват от прокуратурата.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация. На Ковачева е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1500 лв.

В хода на разследването са разпитани свидетели, приобщени са относими писмени доказателства, назначени и изготвени са необходимите експертизи.

Предстои приключване на разследването и изготвяне на обвинителен акт в максимално кратък срок.