Софийският районен съд разпита петима свидетели по делото срещу бившия шеф на Държавния горски фонд Стефан Юруков.

Показания пред съда дадоха директорът на Държавното ловно стопанско в град Лъки, директорът на горското стопанство в Троян, главният експерт по полазване на горите и маркетинг в регионалната дирекция на горския фонд във Велико Търново и двама души - собственици на частна земя, които са я заменили с държавна земя.

Шефът на държавното ловно стопанство в Лъки и директорът на горското стопанство в Троян подробно разказаха какви правомощия имат в случаите на заменяне на гори, както и как се прави оценка и как се изготвя становище за това дали една частна земя може да стане държавна собственост.

Двамата собственици на чатни гори - Васил Ампирски и Диляна Маринова, обясниха пред съда, че имат частни наследствени земи и гори - съответно в село Видима, близо до Троян и в Тетевенско.

По думите на Ампирски и Маринова те са продавали земите си на упълномощено лице, като сделката е ставала при нотариус. И двамата обаче не знаеха кой е новият собственик на техните земи.

Диана Стоянова от регионалната дирекция по горите в Търново разказа, че участва в регионалната комисия по оценка на горите. По думите й 47 % от горите в нейния регион са частни и са много разпокъсани.

Тя посочи, че когато трябва да се даде оценка за това дали частната гора може да бъде заменена с държавна собственост, тази оценка обикновено е положителна.

С прехвърлянето на частни гори към държавния горски фонд държаните гори стават повече, допълни още тя.

Директорът на горското стопанство в Троян уточни, че предимно фирми сключват договори за заменки на гори.

Общо 14 такива договора са сключени на територията на горското стопанство в Троян.

Припомняме, Юруков е обвинен, че в периода от 23 до 26 януари 2009 г. като председател на Държавна агенция по горите е сключил четири неизгодни сделки - договори за замяна на държавна с частна собственост.

Прокуратурата квалифицира сделките като особено тежки престъпления.