900 000 лв. кръвнина поискаха родителите на убития пред дискотека "Амнезия" студент Стоян Балтов.

Днес Софийски градски съд даде ход на делото. Всеки от родителите на пребитото до смърт момче поиска по 450 000 лв.

Съдебната зала в СГС отново се оказа тясна, за да побере всички студенти - приятели на Стоян Балтов, както и близките на тримата подсъдими по делото.
Там дойдоха и майките на убитите пред столичната дискотека „Соло", за да подкрепят майката на пребитото до смърт момче.

Някои от приятелите на Стоян останаха извън залата. Те бяха видимо недоволни от факта, че не може да присъстват на заседанието.

В началото на съдебното заседание родителите на Стоян просълзиха почти цялата съдебна зала с разкази какъв е бил синът им приживе.

Пръв показания пред съда даде свидетелят Любомир Парашев, който е близък на обвиняемите.

Направи впечатление, че показанията му бяха изключително объркани и различни от тези, дадени до момента в хода на досъдебното производство.

Това са неговите трети показания по делото.

Те обаче бяха доста противоречивии неясни, като в по-голямата част свидетелят заяви, че не си спомня подробности около самия инцидент. Поради тази причина съдът реши да прочете показанията му от първите два пъти.

Първите са от 5-6 декември 2008г. непосредствено след инцидента, а вторите са от съдебно заседание по делото, дадени лятото на миналата година. Стана ясно, че във вторите показания свидетелят заявява, че се отрича от всичко, което е казал в досъдебното производство първия път.

Днес обаче, след като вече бяха прочетени всички показания, дадени до момента, Парашев, заяви, че отново се връща към първите, като заяви, че те са верните.

При тази ситуация съдът и адвокатите неколкократно го призоваха да говори само истината.

Делото продължи с разпит на друг свидетел - Мирослав Станчев.

Неговите показания от досъдебната фаза и от предишното заседание също бяха прочетени, тъй като за някои от съществените моменти Станчев заяви, че няма спомени. Той заяви, че все още се придържа към показанията си.

Според тях Александър и Светлозар са удряли Балтов в горната част на тялото и главата. Мирослав е видял как Балтов е паднал и през цялото време е пазил главата и лицето си с ръце. След като Балтов вече е бил повален, Светлозар и Александър са се надвесили над него и са го удряли по раменете и гърдите. От показанията на Мирослав става ясно, че той не е видял Светлозар и Александър да са удряни от някого.

По думите му първо в боя са участвали Светлозар и Александър с още две непознати момчета. Мирослав заяви, че не е видял и не е разбрал кой е започнал боят. Когато е разбрал, той е тръгнал към групата, за да помогне на приятелите си.

По думите му и Светлозар, и Александър са били пияни, а той не е знаел в какво състояние са били другите две момчета и се е уплашил, че те могат да набият приятелите му. Затова и се е включил в боя.

За смъртта на Стоян Балтов Мирослав е разбрал в 7-мо Районно управление, където е бил задържан. Там полицаите заявили, че ще бъде подложен на психоразпит. Те са поискали да направи възстановка на случилото се. Полицаите, по думите на Мирослав, са викали през цялото време, че той и приятелите му няма да излязат от затвора.

След като е бил освободен, Мирослав поне два дена не е излизал от вкъщи. При пръвата си среща след инцидента със Светлозар и Александър те са му казали, че също са били разпитвани от полицаи, но са били много пияни и почти не си спомнят за това.

Припомняме ви, Стоян Балтов беше убит пред дискотека „Амнезия" на 5 декември 2008 г.
Вчера пък стана ясно, че Върховният административен съд е потвърдил решението нощното заведение да бъде съборено.

За убийството на студента има трима подсъдими - Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов.

Следващото заседание по делото ще бъде на 7 юли. Тогава ще бъдат разпитани още няколко свидетели то групата на обвинените.