Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова на няколко пъти всички магистрати да се обръщат към него, ако са подложени на натиск. В интервю за БНТ той ги призова да го търсят, ако спрямо тях се упражнява натиск, било то от техни колеги, политици и други канали, за да може да се реагира адекватно.

Според Панов недоверието в съдебната система идва отвсякъде. Сравнява ни с Румъния и споделя, че те се движат по-бързо, защото има реална и видима непримиримост в обществото им към корупцията. Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния е създадена още 2002 година, още в преговорния период за ЕС, тогава са заложени и лостовете за борба с нея.

България е длъжна да промени имиджа си, убеден е Лозан Панов. Обществото в Румъния се бори, има обществен консенсус. Тук не е така, не се дебатира достатъчно и 20 години се говори за влияние на политици и корупция, а там има и магистрати, и политици в затворите.

В България има специализирани наказателни съдилища, но дали има какво да се покаже в сравнение с Румъния - не, коментира той.

Каквото и да се направи и да се работи с настоящия Наказателен и граждански процесуален кодекс - "необявената съдебна амнистия", 1/5 осъдителни присъди и наличието на много споразумения и оправдавания, оставя в обществото усещане за несправедливост, посочи Лозан Панов.

Правосъдният министър на Румъния подаде оставка

Правосъдният министър на Румъния подаде оставка

Подадох оставката си. Вече заявих, че това, което съм направил е законн

Ние сме млада демокрация и трябва да извървим пътя си. Нашата независимост в съдебната система има криворазбиране за понятието самоуправление, крием проблемите и затова не се намира решение, добави той.

Панов коментира също, че за да последваме примера на Румъния, е нужно да се предприемат реални действия. В България има достатъчно съвестни магистрати, които могат да инициират това. Трябва да бъдат достатъчно смели, въпреки атаки от медии и други посоки, но този дебат цели да провокира точно тях.

По отношение на конкретния казус с нарушения - този с Ценко Чоков, синът му и съдия Даниела Врачева, председателят на ВКС Лозан Панов е внесъл предложение за наказание.

Припомняме, направена от ВКС проверка в Апелативния специализиран наказателен съд показа, че има нарушения при разпределението на делото за мярката за неотклонение на кмета на Галиче. Според ВКС Даниела Росенова не е трябвало да бъде част от съдебния състав, освободил срещу парична гаранция от 10 000 лева Ценко Чоков от ареста. По време на случайното разпределение шефката на съда Росенова е била в отпуск. Замествала я е Даниела Врачева, която извършила жребия. Сред избора на докладчика, Врачева по свое усмотрение определила кои други двама съдии да влязат в състава.

Лозан Панов допълни, че той може да осъществява контрол и в случая е осъществен. Темата за случайното разпределение е много важна, особено когато има недоверие към съдебната система.

По отношение на казуса със съдийката от Софийския градски съд Елка Пенчева, Панов е внесъл предложение за наказание още юни месец 2015. Отстранена е едва миналата седмица. Тя също едва сега подава молба за напускане. 

Председателят на ВКС коментира и избора на ВСС. За първи път един магистрат има един реален глас. Лозан Панов призовава всичките си колеги да избират така, че досегашният модел да се промени, да се промени имиджът на страната ни, като корумпирана държава. А това зависи от ВСС и изборът му, от всеки един магистрат, неговият избор и гласуване. Няма място за планиране на регионален принцип.

Непредвидимостта на правната среда е проблем и за инвестициите, това създава допълнително проблеми, а всичко е взаимосвързани, уточни още той.