Министърът на правосъдието на Румъния Флорин Йордаче подаде оставка във връзка с правителствен указ, който доведе до масови протести и международни критики, съобщава Ройтерс.

"Подадох оставката си. Вече заявих, че това, което съм направил е законно", изтъкна министърът пред журналисти.

Оставката на министъра беше очаквана.

Спорният указ не е в нарушение на основния закон, обявиха от Конституционния съд на Румъния

Спорният указ не е в нарушение на основния закон, обявиха от Конституционния съд на Румъния

Според съда указът не е в конфликт с конституцията.

Междувременно Конституционният съд на държавата обяви, че няма да излиза с решение за спорния указ, след като омбудсманът, главният прокурор и президентът на Румъния сезираха съда.

"Този указ повече не съществува. Отменен е от правителството. Ние изхождаме от факта, че извънредният указ вече не съществува", каза председателят на съда Валер Дорнеану.

Оттеглянето на указа обаче трябва да бъде одобрено от парламента.

Запитан какво ще последва, ако законодателният орган не го направи, Дорнеану отговори: "Ние не отсъждаме на базата на предположения".

Припомняме, през последната седмица стотици хиляди румънци протестираха срещу указа.

Указът декриминализира престъпления, свързани с корупция и злоупотреба с власт. Конкретно за случаи, при които откраднатите средства не надвишават 48 000 долара.

Първоначално правителството отказваше да оттегли постановлението, но под натиска на най-големите протести в страната от падането на комунизма през 1989 година кабинетът беше принуден да се предаде и да оттегли постановлението с поправките в Наказателния кодекс.