Още в самото начало разследването тръгна в неправилна посока. Сега мисля, че вече би било трудно и дори късно за проверка на вероятността за терористичен акт.

Това е мнението на експертът по взривове Иван Бояджиев.

Припомняме, днес плевенската прокуратура трябва да съобщи отпада ли версията за терористичен акт.

Иван Бояджиев още преди дни бе категоричен по повод трагедията във влака София - Кардам, когато в пожар загинаха 9 души.

Днес Бояджиев обясни, че е възможно огънят да е предизвикан от напалм, но това може да бъде установено само от специалисти.
Като аргумент той посочи факта, че пожарът е възникнал последователно на две места, първо в единия вагон, а малко по-късно в другия.

Аз не казвам, че е терористичен акт. Но последователното запалване говори в полза на тази версия", подчерта експертът.

По думите му няма аналог на такъв случай в България, както и в Европа, поне доколкото той знае.

Бояджиев допълни, че през 2002 година има подобен случай на пожар в Ница, на германски вагони, при който също има загинали, но машините в никакъв случай не са пострадали по такъв начин.
„Във влака София - Кардам има необичайна, нехарактерна деформация", бе категоричен Бояджиев.

Според него е голяма грешка това, че не е работило по версията „тероризъм" още в началото на разследване, което е поето, по думите му, от една дознателка от транспортна полиция.

Самото разследване е тежка, трудоемка работа, която изисква и много средства. В България имаме 15 - 20 специалисти, които могат да я свършат", каза още Иван Бояджиев.