Телефонните измамници се информират доста добре за предстоящите си удари и не се свенят да споменават и службите за сигурност за да придадат достоверност на лъжите си. Те се опитали да ограбят и майката на писателя Мартин Ралчевски, станал известен с разказите си по истински случаи. В социалната мрежа Мартин, който от години живее извън България, разказва за кошмара, който е изживяла майка му.

"Приблизително нещо такова са казали в телефонно обаждане на майка ми тази сутрин:
Преди малко Мартин Ралчевски е претърпял сериозен инцидент! Намирал се е в близост до голям газопровод, когато е станала експлозия. В момента е с 70% обгаряния на тялото, липсва му едно ухо и е в критично състояние. Има вероятност до няколко часа да почине!", разказва синът.

"Обяснили са на майка ми, че за да оцелее синът й, тя трябва да даде съгласието си Министерството на вътрешните работи веднага да изпрати хеликоптер, с което да бъде транспортиран обгореният й син за животоспасяваща операция в София.

Понеже цитирали името ми, майка ми повярвала на информацията и се ужасила.
Последвали дълги обяснения и разговори с "министъра на отбраната", ''проф. Георгиев'' от болница "Токуда" и ''служители'' от ДАНС.

Разбира се, тя дала съгласието си.
За да излети хеликоптерът, обаче, били нужни 3 000 лв. Поискали й ги на часа. Тя не притежавала такива пари и тревожно им казала, че няма сумата. Тогава последвал въпросът: ''А колко имате в наличност, госпожо?''

Слава Богу, този въпрос я накарал да се усъмни, че става дума за измама. Отговорила им, че има само 30 лева. Тогава ''служителят'' от ДАНС затворил телефона", разказва потресеният син.

Като човек Мартин признава, че се е поддал на емоциите, щом е разбрал. "Споделям този професионален опит за измама с цел да предпазя повече хора. В първия момент, когато научих за случилото се изпаднах в гняв и кръвта ми кипна. После обаче се успокоих.

Това са объркани и нещастни в личен план хора. Дано Бог ги вразуми чрез обстоятелства и да се опомнят. А ние, жертвите, нека се пазим от такива като тях и винаги да поставяме всякакви телефонни обаждания от непознати под съмнение.

Ако ви се случи да получите обаждане от подобен вид винаги се обадете на някой, на когато вярвате; на роднина, приятел, познат... Няма значение на кого. Но винаги се обадете на някой на когото имате доверие преди да предприемете среща с тях!", призовава писателят.