Телефонните измамници усъвършенстват схемите, по които успяват да прилъжат възрастни хора, непрекъснато.

За две нови схеми съобщават днес от МВР.

Едната е с лично посещение в дома на възрастен човек в плевенското село Обнова. Непозната жена дошла в дома му и се представила за приятелка на внука му. Разказът, чрез който поискала пари, бил, че не им достигат парите, за да си платят ипотеката за апартамент в Плевен, която иначе редовно плащали. Възрастният човек й дал нужните пари.

Едва по-късно 85-годишният мъж осъзнал, че е станал поредната жертва на измама. Полицията е задържала 38-годишната измамничка в село Асеневци.

Другият по-нестандартен случай е от Шумен. Мъж на 78 години е бил подмамен да даде 2000 лв. на човек, който се представил за сърбин. Дядото бил спрян от мъж в близост до второ основно училище „Доктор Петър Берон” в града.

Сюжетът, който се разиграл, е с предоставяне на лична чанта с документи като залог за парите, а „сърбинът” предизвикал съчувствието на дядото с разказ за съпруга, настанена в болница след пътен инцидент.

Измамникът обещал, че ще върне парите на мъжа, веднага след като получи пари от Сърбия.

Иначе 90-годишен мъж от Петрич се е вързал на класическа схема за измама. По телефона мъж се представил като познат съсед, работещ в чужбина. Той го информирал за запорирани на ГКПП-Кулата радиатори и му е поискал сумата от около 3000 лв. за тяхното освобождаване.

Потърпевшият е предал сумата на непознат за него мъж. Около 12:00 часа на същата дата е получено второ обаждане от мъж, представящ се за митнически служител, който е поискал още около 2800 лв. за освобождаване на радиаторите, тъй като при неплащане на цялата сума до 18:00 часа същия ден радиаторите ще бъдат върнати в Гърция. Втората поискана сума от около 2800 лв. е предадена на същото лице.

От МВР отново предупреждават: По никакъв повод не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане, опитайте веднага да се свържете със своите близки, или сигнализирайте на тел. 112.

От службите отново напомнят и основни правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами.

- По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

- Не се доверявайте на непознати лица;

- Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

- Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

- Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

- В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;   

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.