Шест апарата за изследване на наличието на наркотици в кръвта не са достатъчни, може би ще се наложи закупуването на още. Това мнение изрази бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев в ефира на Нова телевизия.

По думите му такива апарати трябва да се сложат в почти всички регионални дирекции в страната, за да допринесат в пълен обем за по-бързото излизане на резултатите.

Шофьор с 4.2 промила е рекордьорът, залавян от полицията, докато Тенчо Тенев е бил шеф на столичния КАТ.

Той определи като добро и професионално, предложението на главния секретар на МВР за по-нисък праг за наказателна отговорност при шофиране с алкохол.

"В някои страни от ЕС за младите водачи е до 0,2 промила, след 0,2 промила е наказуемо. Това са 1-2 бири. А за шофьорите с по-дълъг стаж са 0,5 промила и след това да бъдат санкционирани по наказателния кодекс, което е добро решение. С тези строги мерки ще се реши въпросът с пияните водачи", смята Тенев.

А иначе досега взетите мерки на пътя дават резултат- видимо намаляват водачите, които управляват след употреба на алкохол и наркотици, коментира Тенев санкциите по отнемане на автомобилите.

214 иззети автомобила и 430 производства за месец с новите закони

214 иззети автомобила и 430 производства за месец с новите закони

Успехи за месец работа отчитат от МВР и прокуратурата

По думите му обаче тази година има доста сериозен ръст на тежките пътно-транспортни произшествия с убити. Над 15 загинали и 600 ранени има повече спрямо миналата година.

Според Тенев решението на този въпрос е вътрешният министър да промени ръководните кадри на МВР, особено в Пътната полиция.

Между 20-30 милиона лева е стойността на несъбраните глоби, обясни Тенев. Той допълни, че КАТ не са данъчна служба, за да успее да събере глобите. Според него това може да става при ГТП, когато шофьорът отиде да си плаща данъците или да бъде обслужен в общината.