До 2 месеца резултатите от пробите за наркотици, взимани от КАТ, ще излизат значително по-бързо, отколкото става това в момента. Това увери МВР министърът Калин Стоянов, който бе изслушан от депутатите от ресорната комисия по обществен ред и сигурност в Народното събрание.

"Това е приоритетна тема не само за МВР, а за цялото редовно избрано правителство. Към момента няма проблем с експертизите за установяване на наличие на алкохол в кръвта, те са готови за 7-10 дни. Проблемът е установяването на наркотични вещества, там има изключително голямо забавяне, с месеци, понякога и до 6 месеца. В момента такива експертизи се правят на три места - във ВМА, в медицинския институт на МВР и в НКК", каза Стоянов.

И обясни къде се корени проблемът - в момента "задръстването" при пробите за наркотици се получавало, защото за всяка една проба са нужни до 6 часа за преподготовка на пробата. За да се избегне това, държавата ще закупи първоначално 3 апарата, които да забързат процеса, с които ще бъдат оборудвани 3-те точки, правещи пробите, а на по-късен етап ще се разкрият и 4 нови звена в страната - във Варна, Бургас, Пловдив и Плевен.

Друг проблем - липсвали и квалифицирани кадри, които да изследват пробите, но директорът на ВМА е уверил шефа на МВР, че такива ще бъдат обучени максимално бързо.

Тестовете за алкохол и дрога да излизат до 7 дни - добрата практика на държавата

Тестовете за алкохол и дрога да излизат до 7 дни - добрата практика на държавата

Денков категоричен: Отнемането на колите на пияни и дрогирани е правилна стъпка

По друга наболяла тема - мигрантският натиск по българо-турската граница, Стоянов заяви - МВР към момента се справя успешно, въпреки дефицитите на техника и текущия недокомплект в системата.

"Това, от което имаме нужда, е високопроходима техника и хора. Направихме реорганизация на охраната на границата в района, където имаше най-много опити за нелегално преминаване на границата. Натоварването е изключително сериозно, опитите за преминаване бяха 130 000 до миналата седмица, до момента вече може да са станали и 140 000, защото само за последното денонощие имаше над 1200 нови такива. Целта е да задържаме мигрантите на границата, а не да навлизат във вътрешността на страната. И в момента това се получава", посочи началникът на силовото ведомство.

В държавния бюджет за догодина са предвидени средства за закупуване на така нужните високопроходими автомобили, увери Стоянов. Освен това се предвижда и закупуване на друга специализирана техника. До момента пък за последните 3 месеца, откакто е на власт кабинетът "Денков" са били ремонтирани пътищата по граничната бразда и довеждащите пътни артерии, похвали се още той.

На въпрос от ИТН за смените на ръководни кадри в МВР, Стоянов отсече - министърът лично носи отговорност за резултатите на подопечното си ведомство, респективно има право сам да избира екипа, с който да работи, и с темата с рокадите следва да се приключи веднъж завинаги.

Кола с мигранти катастрофира край София

Кола с мигранти катастрофира край София

Шофьорът е опитал да избяга от полицията