Отделени са средства за роботизирани системи, които да се включат в проверката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици. Експлоатацията на машините ще намали времето за излизането на резултатите от пробите до една седмица. 

Това стана ясно на редовната междуведомствена среща за пътната безопасност, съобщават от пресслужбата на МС. По този начин три лаборатории в страната ще бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година.

Министър-председателят Николай Денков, който също присъства на срещата възложи на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" да проучи европейските практики за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Темата следва да бъде обсъждана на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти.

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Това приеха народните представители с поправки в Наказателния кодекс

Освен това се готви дигитализация на данните за състоянието на пътната инфраструктура и пътни принадлежности (пътни знаци, маркировка и др.) Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков подчерта значението на тази точка от Планът за действие 2024-2026. Той се изготвя съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност.

Приетите от Народното събрание на извънредно заседание промени предизвикаха редица критики - както от професионалната общност на шофьорите и превозвачите, така и от адвокати и граждански организации, които обвиниха депутатите в открит лобизъм в полза на адвокатски кантори.

Междувременно Пътна полиция започна отнемането на автомобили.

От самите ПП/ДБ вече дадоха знак, че новите законови наредби трябва да се прецизират, включително и на ниво наредби, тъй като водят и до недоразумения, и до несправедливост. Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков призна, че групата му се е подвела по популизма.

Обединение на шофьорите не иска пияни водачи на пътя, но не вярва мерките да помогнат

Обединение на шофьорите не иска пияни водачи на пътя, но не вярва мерките да помогнат

Организацията очаква рязко увеличение на делата срещу държавата след промените в НК