Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков даде знак, че от коалицията ще внесат промени в наредбите и правилниците, така че да "изправят" гласуваното вече в пленарна зала недоразумение с наказанията за пияни и дрогирани шофьори, които предвиждат отнемане на автомобила.

В пост във фейсбук, не и с официална позиция, Божанков признава за грешки в поведението на ПП/ДБ. Според Явор Божанков гласуваното довежда законодателството до "откровена лудост", която може да унищожи и човешки съдби, а и икономиката. А как са гласували от коалицията ПП/ДБ излиза, че е "за да угодим на популисти".

"Тук е моментът да отбележа нашата вина (на ПП/ДБ). Ние носим вина за пасивното си поведение. Като член на комисията за българите в чужбина не съм работил по материята, но и това не е оправдание. Всъщност - абсолютно виновни сме и ние, че не се противопоставихме на това безумие", пише Божанков, прехвърляйки вината преди всичко на БСП и "Възраждане" - "Популистите дават лесни и бързи решения. Те не работят и водят по-големи беди. Но тази сметка я плащаме ние, не те." Новите "мерки" оставят гражданите без инструмент за правна защита, признава Божанков, а и са предпоставка за корупция.

"Нужни са сериозни реформи с две думи, а никой не обича трудните решения. Особено популисти и крайни про руски формации като Възраждане. За съжаление и БСП."

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Това приеха народните представители с поправки в Наказателния кодекс

Депутатът дава пример с новите правила, при които, ако убиете неволно човек на пътя или причините телесна повреда на повече от едно лице, може да ви отнемат колата, но ако нарочно прегазите някого, умишлено и с ясно съзнание да го убиете - тогава автомобилът не се предвижда да се отнеме. А това е извращение с правото.

Също така Божанков разсъждава, че според законодателството в момента "може в петък да сте в Ротердам и да изпушите една цигара абсолютно законно, а в понеделник да ви спрат, вие да сте съвършено трезвен, но да станете осъден престъпник с конфискуван автомобил".

Също така е абсурдно от полициятада се използват тестове, които самите полицаи отказват и оспорват в съда, защото дават доказано висок процент фалшиви резултати.

Нужно е да се прави разлика, според Божанков, както е в цивилизованите страни, и да има ясна регламентация кога човек е "употребил" и кога е "под влияние на", както и да има горна и долна граница на съдържание в кръвта.

Също така Божанков вижда в разпоредбите за професионалните шофьори, които при ПТП с няколко пострадали трябва да плащат цената на целия камион, линч за професионалните шофьори. А това би било наказание за бизнеса, който работи с транспорт и машини и винаги носи по-висок риск. Срещу всичко това механизъм за обжалване и защита не е предвиден.

Освен това със сроковете за излизане на резултатите от кръвните проби, МВР се "превръща в държавна автокъща, инквизитор или нещо друго. Но не и в орган, който осигурява превенция за войната по пътищата".

"Сега е време да намерим решение и да не позволим невинни да плащат цената заради виновни, войната по пътищата да продължи и цъкаме с език при поредната жертва на пътя. Защото решения има. И те са пред очите ни. Стига да не ги затваряме пред популизма", заявява депутатът.

Съд за водачите, отказващи тест за алкохол и наркотици, предлагат от ПП/ДБ

Съд за водачите, отказващи тест за алкохол и наркотици, предлагат от ПП/ДБ

Обмисля се и възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли

Явор Божанков предлага и какво да се направи:

- Да се преработят подзаконовите нормативни актове, за да бъдем сигурни, че когато полеви тест покаже положителна проба, кръвният ще потвърди резултат на психоактивно вещество, влияещо на способностите на водача. А не обезболяващо, взето преди 30 дни.

- "нулевата толерантност" от закона да бъде спазена, но да дефинираме тази нула. Ако не го направим, ще си продължи да е 0.0000000. Необходимо е разграничение на психоактивните вещества и всички други, които в момента се търсят без никаква причина.

С промени в наредбата да се реши:

1) Около 7% фалшиви позитивни тестове, заради които има и осъдени, без реално да имат вина.

2) В няколкото особени случая (канабис, бензодиазепини и някои други), в които кръвните проби позитивират за употреба, случила се преди месеци.

3) Да се даде възможност по-голям брой лаборатории да извършват стандартизирани тестове.

Без промени в законодателството не можем да се реши:

1) Несъразмерните наказания за непредпазливи и умишлени деяние

2) Да дадем правни гаранции за защита и обжалване за да гарантираме върховенството на закона.

3) Да дефинираме устойчиво и да разграничим понятията "употребил" и "под влияние на"

С две думи: с приетите промени България се приближи до източни страни, като Беларус. А не към европейски, като Дания, Холандия и т.н.

"Популистите дават лесни и бързи решения. Те не работят и водят по-големи беди. Но тази сметка я плащаме ние, не те", заявява Явор Божанков.

Отнемането на автомобили е в полза на адвокатски кантори, безпокоят се от ИПБ

Отнемането на автомобили е в полза на адвокатски кантори, безпокоят се от ИПБ

От Института за пътна безопасност виждат правен абсурд в промените в НК и ЗДвП