Трябва безкомпромисен контрол за джигитите на пътя. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев по време на пресконференция след проведена работна среща с представители на институции и неправителствени организации, ангажирани с проблемите за безопасността на движението.

Необходими са законодателни промени, които да повишат събираемостта на глобите, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. 
"Събираемостта на глобите е проблем", призна той. По думите му, би трябвало тази дейност да се обвърже със заплащането на други задължения към бюджета.

По време на пресконференцията стана ясно, чесе тества информационната система на НАП и информационната система на МВР за наложените глоби.

Радев посочи, че срещата при премиера по темата била стартът, с който правителството обявило: "война на войната на пътищата".

"Не може да продължаваме да се избиваме по пътищата", категоричен е силовият министър. Радев каза, че ще се опитат да намалят загиналите по пътищата наполовина за периода 2010-2020 г. По думите му, над 1000 били жертвите към 2009 г. След това броят им спаднал на 600 загинали, а сега отново е достигнал 700 души.

От началото на тази година по пътищата ни са намерили смъртта си 219 души - с 16 по-малко от миналата година. През 2016 г. са загинали 36 деца. 4 малчугани са загинали от началото на тази година.

Вътрешният министър напомни, че двойно са увеличени наказанията за превишена скорост. Водачите се проверяват и за наркотици.

След като МВР прие да сваля регистрационните табели на автомобилите, чийто водачи са хванати да шофират неправомерно, от вътрешното ведомство отчетоха, че над 2500 табели били свалени. 1000 от тях са за неправоспособност, 1300- за алкохол и около 300 - заради употреба на наркотици.

По време на срещата с различни организации, ангажирани с темата, обсъдили идеята да има патрулка пред всяко училище. Радев сподели, че с изненада научил, че в училище няма хорариум за безопасност на движението.

Според Валентин Радев трябва да има стряскащи клипове. Всички били единодушни, че трябва повече да се показват такива видеоклипове, за да се борим с тази "нова чума".