"Има риск от епидемия от фентанил, но въпросът е точно какви мерки трябва да се вземат." Това заяви пред News.bg Тихомир Безлов, експерт от Центъра по изследване на демокрацията за разпространението на фентанила у нас.

По думите му не става дума само за контрол на външните граници, а да се засили контролът и върху определени потоци от стоки. Трябва да се направи усилие за наблюдение вътре в страната какво става с разпространението на наркотични вещества и по-конкретно с фентанила, настоя Безлов.

Той посочи, че фентанилът е голяма група от наркотици. Има наркотични деривати, които са с по-бавно усвояване и не толкова остро въздействие. Има много по-тежки варианти на фентанила, като карфентанила. Класическият фентанил се смята, че е около 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти от морфина. Карфентанилът обаче е 100 пъти по-силен от класическия фентанил, сравни експертът.

Той добави, че големият проблем при фентанила е високата смъртност и това, че е високорисков - дозата, която може да убие човек, е между около 2 милиграма. За момента има един диагностициран случай във Варна на починал от фентанил през лабораторно изследване, но вторият, който е изследван, смъртта му е от метаафтемин или кристали. За другите 7 случая не са обявени данни от анализа-

Не се знае какво се случва с разпространението на фентанила и в другите градове, отбеляза Тихомир Безлов.

Той настоя, че контролът трябва да бъде насочен и срещу хероиновата употреба, защото това е мястото, където се е появил фентанила, както и да се анализират редовно другите рискови психоактивни вещества като метаамфтемина.

Тихомир Безлов изтъкна, че когато има механизъм за координация и му се отделят нужните ресурси и средства, тогава би трябвало да свърши тази превантивна функция - да открива навреме появата на такива рискови психоактивни вещества, да се търсят каналите, дистрибуторите. Националният съвет по наркотични вещества се появи в началото на века и свърши работа с хероиновата зависимост и въвеждането на метадона, добави още той.

Припомняме, че премиерът Николай Денков обяви миналата седмица създаването на се нов координационен механизъм, който да бори организираната престъпност и вноса на наркотици. През 2018 г. Националния център за здравна статистика на САЩ обяви, че фентанила е задминал хероина като най-смъртоносната дрога в странта. Друга статистика пък посочва, че учениците посягат към наркотици още в шести клас.

Вече шестима са задържаните за фентанила във Варна

Вече шестима са задържаните за фентанила във Варна

МВР докладва и за други заловени наркотици