Сметната палата, НАП, в крайна сметка полицията и прокуратурата да проверят как са изхарчени парите за екипи на футболния отбор при юношите. За това призова бившият собственик на ФК "Левски" Тодор Батков пред bTV, където бе поканен да коментира разследване как е избрана афганистанска фирма да доставя футболни екипи за децата на стойност 25 лева за екип.

По думите на Батков за пръв път държавата дава пари за футбола и те трябва да се разходват внимателно. Като се дават екипи се правят приемо-предавателни протоколи. Какво пречи да се установи има ли това нещо или го няма, запита той.

От 1998 г. съм ангажиран с голям клуб като "Левски" за пръв път държавата дава пари на футбола. По наше време се даваха субсидии, сега се дават пари за дейност - детско-юношеска подготовка, поясни той.

Припомняме, на 20 ноември от Инспектората на спортното министерство започнаха проверка на БФС.

Ден по-късно от БФС излязоха с изявление, в което твърдят, че: "внушенията и обвиненията спрямо БФС са напълно безпочвени". 

Сайтът на БФС се срина

Сайтът на БФС се срина

Все още не е ясно дали страницата е станала обект на хакерска атака

Бойко Борисов е първият премиер, който има отношение и с негова намеса се направиха стадиони. Не може да се постъпва по този начин, категоричен бе Батков и каза, че не е морално част от хотелите, където почиват децата, да са на хора, близки до футболното ръководство - единият хотел е на съпругата на Йордан Лечков, другият е свързан с Атанас Фурнаджев.

Какви са тия лагери за тия колосални пари, знам лагерите на "Левски" в 5-звезден хотел в чужбина. При нас беше 50 евро (на човек) с усилено хранене на мъже, с предоставяне на терен, възкликна бившият собственик на "Левски".

Относно плащането от БФС за наем на стадиони за 2015 г. и споменатата сума за стадион Черноморец 305 000 лева, той спомена, че за националния са плащали 20-25 000 лева наем за футболна среща. Като решиха да ни вдигнат на 50 000 лева имаше скандал. Като имаш повече от 1 мач, нормално е да ти направят отстъпка. Парите за спорт и така са прекалено малко, за да се харчат по този начин.

Държавата трябва да провери този казус, второ - висшият орган на БФС е Конгреса, той трябва да се свика, призова Батков.

По думите му сега Българският футболен съюз (БФС) е малко окуцял, легитимното лице е президентът.

Припомняме, дългогодишният президент на БФС Борислав Михайлов подаде оставка на 15 октомври 2019 г.

Конгрес се свиква с две главни задачи - отчет на определен период и избор на президент. След като президентът е освободен, нормално е веднага да се свика висшия орган и да се избере нов президент на БФС, каза Батков и уточни, че сега не е ясно кой е представител на БФС.

Лицето на БФС за 15 г. беше Борислав Михайлов. Той допринесе много, може да има грешки, но не може да отречем приноса на Михайлов. Той легитимира Българския футбол във ФИФА и УЕФА - направи площадки с пари, които не са бюджетни, дойдоха от тези организации, каза Тодор Батков.

Относно съвременния български футбол по думите му няма кой знае какви таланти и сме прекалили с привличане на чужди играчи, което не помага да се гради национален отбор. За това има разлика между юношеския футбол и старшия, каза Батков.

Ако искаме да има национален футбол, трябва да има лимит на чуждите играчи в нашия отбор, смята Батков.

"Продължава да има съдийски грешки, дали умишлени, или не - посоката е ясна", заяви той. "Лудогорец", "Левски", ЦСКА са "подпираните" отбори, по думите му. Според него проблемът е, че съдиите може да имат опасения, а не влияние от президентите. "Уговорените мачове е нещо сериозно и то трябва да се изкоренява", заяви Батков.