"Топлофикация-София" осъди СДС за неплатено парно отпреди 5 години, съобщава lex.bg.

От година Съюзът на демократичните сили води дело заради две неплатени изравнителни сметки и лихвите по тях - общо 1450 лева.

Преди дни Софийският градски съд окончателно е решил, че СДС дължи парите и е осъдил партията да ги плати, потвърждавайки решението на първата инстанция.

Става въпрос за неплатено парно на стар офис на партията в кв. "Надежда" в София. Имотът е общински и е бил даден под наем на СДС, като в договора е било разписано, че всички консумативи са за сметка на наемателя. През март 2015 г. СДС напуснала офиса, без обаче да плати дълговете си за парно. Именно затова е било образувано съдебното дело.

От решението на Софийския районен съд като първа инстанция става ясно, че СДС не спори, че партидата за парно ѝ е била прехвърлена и до 23 март 2015 г. е била в облигационни отношения с "Топлофикация". Съдът приема, че са погасени по давност само вземанията до 1 август 2015 г. Фактурите по двете изравнителни сметки обаче са от края на август и на септември 2015 г. Съдебно-счетоводна експертиза пък е установила, че исканите от "Топлофикация" суми отговарят на дължимите и дори лихвата е по-голяма.

Пред СГС партията обаче обжалва решението, настоявайки, че вземанията са погасени по давност.

На втора инстанция СДС все пак е осъдена да плати 1450 лева.

От lex.bg посочват, че това е второто дело, което партията води срещу "Топлофикация". Топлофикационното дружество е завело още един иск срещу СДС за неплатени сметки за 10 000 лева. Отново става въпрос за неплатено парно на сграда, която СДС е ползвала под наем, като сметките са отпреди 6 години. Въпреки че делото е от 2015 г., едва през 2019 г. Софийският районен съд е осъдил партията да плати дължимата сума. СДС обаче отново обжалва и в момента делото е в градския съд, като заседанието е насрочено за февруари 2021 г.

От две години СДС дели сградата на ул. "Раковски" 134 с НФСБ. След като партията остана без държавна субсидия, тя обяви, че няма задължения за комунални услуги и се издържа от членски внос, който стига 80 000 лева, а също от дарения.