СГС даде ход на делото срещу Валентин Димитров -Топлото, бивш изпълнителен директор на „Топлофикация - София", който е обвинен в безстопанственост.

Днес съдът разглежда съдебно-счетоводна експертиза.

Припомняме, на вчерашното заседание трябваше да бъде разгледана съдебно-счетоводната експертиза. Това така и не се случи, защото защитата на Топлото не се е запознала с нея в законовия срок.

Експертизата е внесена в деловодството на съда на 21 юни. Пред съдебния състав Димитров заяви, че се е запознал с документа, но без адвоката си.

По думите му случайно миналия понеделник той бил в Съдебната палата, където срещнал свой познат адвокат. Юристът го информирал, че експертите са внесли експертиза по неговото дело в съда.

При управлението на Димитров „Топлофикация - София" сключва договор с 3 фирми за над 1 милион лева, които да се грижат за събираемостта на задълженията на потребители към дружеството.

Прокуратурата е категорична, че реално от тези договори не са произтекли някакви вземания от некоректните платци. Освен това услугите, за които са наети фирмите, се дублират с дейността на дружеството.

Защитата обаче е на съвсем друго мнение, а именно, че сключването на договорите с тези фирми е увеличило събираемостта на задълженията към топлинното дружество.

За пример адвокатите на подсъдимите посочиха отчета на столичното парно за изминалата 2009 г., което показва, че Топлофикация София е пред фалит.

Събираемостта на задълженията по времето, когато начело на дружеството е Валентин Димитров, е била над 70%, докато през 2009 г. е 52%.