Съдът не уважи искането за прекратяване на съдебното производство срещу Валентин Димитров - Топлото и майка му и не върна делото на прокуратурата.

Двамата отговарят пред съда за данъчни престъпления, а Димитров и за пране на пари.

По-рано адвокатите поискаха връщане на делото, защото е нарушено правото на защита на майката на Димитров.

Обвиняемите са получили преписа от обвинителния акт на 30 ноември 2009.

По закон всеки обвиняем разполага със седемдневен срок, за да се запознае с обвинението и да се осигури защита. В случая обаче този седемдневен срок липсва, изтъкнаха адвокатите на Топлото.

СГС отчете, че е допуснато процесуално нарушение в хода на досъдебното производство, в което Цеца не е дала обяснения. Според съда това нарушение не е съществено и в съдебна фаза тя винаги може да даде обяснения.

Валентин Димитров се включи в тенденцията, наблюдавана в последните седмици в т.нар. ВИП процеси, при които обвиняеми отказват да се снимат.

Съдът уважи това му конституционно право. Бившият шеф на Топлофикация-София поиска да му бъде осигурено спокойствие в цялата съдебна палата.

Поради тази причина СГС нареди съдебна охрана да осигури защита на Топлото и извън съдебна зала. В крайна сметка съдът не даде ход на делото, заради това, че не е изминал 7-дневният срок от получаване на преписа от обвинителния акт от обвиняемите. Следващото заседание по делото ще е на 15 февруари.

Днес стана още ясно, че баба Цеца не е платила данъци в размер над 200 000 лева. По думите на прокурор Джамбазов тези парични средства са й завещани.

Той бе категоричен, че правото на защита на майката на Димитров не е нарушено. Досъдебната фаза е подготвителна отбеляза още Джамбазов.

Разследването срещу Димитров за пране на пари всъщност е първото започнало срещу него.

В сметки в австрийска банка  на Топлото бяха открити 4 милиона лева. Наблюдаващият прокурор посочи, че сделките с тези пари са инкриминирани.

Джамбазов припомни, че в сейфове на Димитров в България са намерени в кеш 4 милиона лева. Пред съда бившият шеф на Топлофикация -София отговаря и за данъчни престъпления.

Припомняме, Димитров е признат за виновен и осъден на 14 години затвор за присвояването на близо шест милиона лева от „Топлофикация София". Той обаче беше оправдан по обвинението за умишлена безстопанственост.