В аптеките в цялата страна започва подписка в защита на принципа „Eдин фармацевт - една аптека", известен в Европа като Етичен модел на собственост.

Отмяната на този модел е предвидена в промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласувани на първо четене от Народното събрание, припомнят от българския фармацевтичен съюз.

Ако законопроектът бъде одобрен и на второ четене, всеки ще може да открива и притежава аптека, без да е необходимо да е магистър-фармацевт, добавят от там.

Отмяната на принципа „Eдин фармацевт - една аптека", не трябва да става без одобрението на пациентите, твърдят още от съюза.

Според Българския фармацевтичен съюз, възможността всеки да може да открива и притежава аптека застрашава здравето на пациентите.
В резултат на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина аптеките ще се превърнат от здравни заведения в скъпи вериги от магазини, собственост на монополи и разположени само в по-големите населени места, допълват от там.

Българският фармацевтичен съюз призовава гражданите, които са против възможността всеки да открива и притежава аптека, да подкрепят запазването на действащия в момента етичен модел и да се включат в подписката.

Тя е достъпна в повечето аптеки в страната до 18-ти юли.