Гранични полицаи от Елхово са разбили контрабанден канал през турско-българската граница. Задържани са петима български и четирима турски граждани с над  5 100 000 къса контрабандни цигари.

Заловените количества са първите толкова големи, задържани на зелена граница, посочват от МВР.

Първоначално са задържани в непосредствена близост до българо-турската граница четирима турски граждани. Те са преминали незаконно граничната бразда с трактор и камион.

И двете моторни превозни средства са с турска регистрация. С тях чужденците са прекарали през зелената граница 5 118 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол.

Установено е, че контрабандната стока е претоварена близо до хижа в района на село Странджа, община Болярово, в друг товарен автомобил с българска регистрация.
Задържани са и петима българи - наемателят на хижата, негов работник и трима мъже от Бургас.

И в българските,  и в турските граждани са открити работещи радиостанции. В хижата е намерен боен пистолет.

Окръжният прокурор Дойчин Дойчев уточни, че на четиримата турски граждани са наложени 72-часови мерки за задържане, петимата българи са отведени в ареста за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство по чл. 243, ал. 4 - за контрабанда.

По закон цигарите и превозните средства подлежат на конфискация в полза на държавата.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов поздрави всички граничари, които всеотдайно изпълняват своите задължения при ежедневно натоварване от засиления миграционен натиск. По думите му настоящата реализация е най-доброто доказателство за това, че охраната на границата е на много високо ниво.