Бившият икономически министър Трайчо Трайков едва ли ще успее да спази срока, определен от Комисията по антикорупция, за да подаде декларация за произход на запорираното му имущество. Това стана ясно от думите му в предаването "Лице в лице" на bTV. Причината - трябва да опише финансовото си състояние през последните 12 години, а дълго време е живял и в чужбина.

Пламен Георгиев: Ако Трайков не подаде декларация, запорираното му се отнема

Пламен Георгиев: Ако Трайков не подаде декларация, запорираното му се отнема

Проверили и Делян Пеевски, но не открили нередности

Трайков е категоричен, че не е получил "нито една стотинка, която да има незаконен произход" и че наказателните процедури срещу него са неиздържани.

Трайков смята, че едва ли ще запорират имуществото му, защото следващата стъпка е да се започне дело.

Трайков сигурен, че действията му в миналото са законни

Трайков сигурен, че действията му в миналото са законни

Бившият икономически министър следва законовата процедура

"Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният й шеф сега е министър на икономиката", добави той визирайки Емил Караниколов.

Христо Иванов убеден, че Трайков е подложен на политическа репресия

Христо Иванов убеден, че Трайков е подложен на политическа репресия

Демократите настояват за реална реформа в прокуратурата

Трайков заяви, че не може да докаже и да възрази нищо за момента, защото не знае коя част от активите му те намират за незаконни.

Бившият министър разказа, че преди няколко дни са отишли при него двама симпатични млади човека, представили са се от КОМПИ - Благоевград и са го поканили в Благоевград да чете това, което са написали. "Защо там и те не знаеха, не стана ясно", каза Трайков.

Когато той разлистил кореспонденциите и "всякакви други ровения в мои и на близките ми живот" и поискал копие, то му било отказано. Мотивът за отказа, че тази информация била класифицирана. В същото време получил срок, в който да отговори.

"След нашата среща тези материали са били декласифицирани и аз вече съм могъл да ги получа, но те не са ме уведомили за това и едва вчера го е научил адвокатът ми, когато е отишъл в съда да се запознае с делото", каза Трайков.

По думите му наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това с КОМПИ, е прекратено от съда. "Не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни", каза Трайков и поясни, че проблемите биха могли да са от логистично естество.

Проблемите започват от 2007 г., когато не е бил в политиката.

Следващите стъпки на КОМПИ е да заведат исково дело в съда и там ще трябва да се решава всичко.

"Изпитвам съмнение, че в тази комисия имат желание да чуят моите аргументи. Призовката за повдигане на обвинението дойде на Бъдни вечер, датата на запора е от рождения ден на сина ми и медийните изяви на г-н Георгиев са непосредствено преди рождения ден на дъщеря ми. Вчера с жена ми проверихме кой е следващия празник, за да знаем кога да очакваме нещо неприятно", допълни Трайков.

Трайков припомни, че с предшественика на една от съставните части на Антикорупционната комисия е имал вземане даване в миналото. "Тази комисия по-известна като комисията на онзи с тефчтерчетата, Златанов, където пишеше кой да се удари. Тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят", каза бившият икономически и енергиен министър.

Той обясни, че когато решил да се върне в България, е инвестирал тук всички притежавани от него средства. "Затова тези средства досега бяха в сметките ми. Аз нямам сметки в чужбина, нямам офшорки, всичко, което имам е чисто и ясно, и стои в сметки в България. Изводът е, че, ако човек смята да се занимава с обществена дейност, която може да не се изтълкува еднозначно от всички с власт в държавата, то по-добре да не си държи парите в български банки", допълни Трайков.

Бившият икономически и енергиен министър заяви, че е бил наклеветен от евродепутата Николай Бареков през 2012 г., когато комисията започва да се занимава с него.