Прокуратурата поиска по 6 години затвор за тримата сирийци, обвинени за тероризъм.

Прокурор Софрониева посочи пред съдебния състав, че от събраните доказателства е доказано по категоричен начин повдигнатото им обвинение.

По шест години затвор за тримата сирийци, обвинени в тероризъм

По шест години затвор за тримата сирийци, обвинени в тероризъм

Присъдата е преминаване на границата с цел тероризъм

Тримата сирийски граждани Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха задържани през февруари миналата година, докато са се опитвали да преминат нелегално от България в Турция. Те бяха заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

Обвинени са по член 108а, ал. 7 от Наказателния кодекс- за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъпление - тероризъм.

От държавното обвинение посочват като основни доказателства снимки на бойци от терористичните организации, намерени в мобилните им телефони и комуникацията им чрез смс-и с неустановени по делото лица. Съобщенията били със съдържание като "Идвам при теб и умирам преди теб".

И тримата помолиха да бъдат оневинени.
Пред съда Ал Фанди Ясим заяви: "Само казвам, че не съм терорист". Абдулхамид каза, че пътувал към Сирия, за да види болната си майка и също не е терорист. Ал Фади обясни пред магистратите, че пътуването му е продиктувано от това да види своя близка, която е болна.
"Думичката тероризъм я чухме едва когато бяхме в стаите за разпит", допълни той.

В началото на пледоариите по делото от прокуратурата посочиха, че на 5 февруари 2016 г. тримата обвиняеми пристигнали в Гърция от Германия. Те са опитали да преминат към Турция, но не са успели. Тогава са решили да влязат в България и от тук да стигнат до Турция.

На 7 февруари 2016 г. с автобус от град Александруполис те поели към Пловдив и така влезли в страната ни. След пристигането си в Пловдив, отново с автобус поели към София.
В столицата били посрещнати от таен свидетел към делото, който бил помолен от негов познат да ги посрещне. Според държавното обвинение, той е бил наясно с намеренията им да пътуват към Сирия и да се включат към терористичните организации.

С негова помощ подсъдимите се настанили в хотел в кв. "Надежда". На 8 февруари те са били на Централната софийска гара и са закупили 4 билета за влак от София до Одрин. За това как да стигнат до Свиленград ги упътил друг свидетел по делото. След пристигането си в Свиленград на 9 февруари, слизайки от влака се отправили към гранична пирамида 315, за да преминат през българо-турската граница.

Те били засечени с термокамера и веднага бил изпратен екип, за да ги залови. В Свиленград тримата получили условни присъди за опит да преминат границата.

Адвокат Людмил Рангелов, чийто клиент е Алмохаммад Абдулхамид, посочи, че няма доказателства срещу клиента му. Затова, че те искали да се присъединят към терористична организация в Сирия, прокуратурата си е направила извод от показания на анонимен свидетел, който разказал, че един от тях се изразил негативно за президента на Египет и така направил предположение, че те са от ДАЕШ, разказа защитникът на обвиняемите.

Адвокатът посочи заключение от експертиза, според която не може да се приеме, че подсъдимите имат симпатия, а камо ли съпричастност към терористични организации. По снимките от мобилните им телефони също не може да се направи такъв извод.

Той, както и другите защитници на подсъдимите поискаха те да бъдат оневинени.

Адвокат Ивайло Абаджиев, който е защитник на Ал Абдалах Фади посочи, че само на отказа да ядат свинско, за това, че са с брада и лошо се изказали за президента на Египет, не може да се счита, че са имали намерения да се присъединят към ИДИЛ.

Абаджиев посочи, че никъде в мобилните телефони на тримата, не са намерени материали за каквито и да било терористични организации.

Снимките не показвали бойци на ИДИЛ, а такива, биещи се срещу тях. Абаджиев посочи и заключение на друго вещо лице, според което и тримата подсъдими са от племе, което е противник на ИДИЛ. От снимките става ясно, че тримата сирийци носят европейски тип облекло, а не такова на бойци на ДАЕШ.

 

Припомняме, на едно от заседанията февруари месец тази година стана ясно, че съдът е получил писмо от ДАНС с искане за среща на служители от оперативно-издирвателните служби с подсъдимия Фади. В писмото се посочва, че исканата среща е във връзка с обстоятелства, които не касаят делото, но не станаха известни, тъй като представляват класифицирана информация. Съдът е дал разрешение за провеждането на такава среща.