Съдът „свали"Филип Златанов от шефския пост в Комисията за конфликт на интереси, защото има опасност да окаже влияние върху бивши и настоящи служители на комисията, които са свидетелствали.

До "детронирането" му се стигна, след като Златанов стана обвиняем за длъжностни престъпления.

Стана ясно, че делото е образувано по анонимен сигнал.

Най-коментирана беше преписката срещу държавния глава Росен Плевнелиев. Тя е прекратен тъй като не са установени данни за конфликт на интереси, това решението обаче е взето на извънредно заседание на комисията на което членовете й не са били запознати с дневния ред, както е по закон.

Изяснено беше, че сигналът срещу президента не е бил скрит, той е бил заведен в деловодството, а в последствие не е установено нарушение.
Проблемът идва от това, че преписката след прекратяването е бил съхраняване в кабинета на Златанов, а по закон тя трябва да се архивира.
Самият Златанов обясни, че оглавяваната от него комисия е била създадена по препоръка на европейките ни партньори, той подчерта, че по негово време е свършена доста работа и че той има още какво да даде на държаваата като специалист.

Едва ли бих си позволи да изпълнявам нечии политически поръчки, заяви Златанов и помоли съдът да не уважава искането за отстраняването му от длъжност.
На излизане от съда той коментира, че е длъжен да остави прокуратурата да работи, но въпреки това ще обжалва днешното решение в законния тридневен срок.
Няма как да повлияя на нито един от служителите категоричен бе Филип Златанов и добави, че е невинен.

В СГС, Филип Златанов заяви, че всичко това в дневника му са негови хрумки и драсканици. Той каза, че никой не му е нареждал какво да прави и че комисията е колективен орган и не се вземат еднолични решения.
Той отказа да поясни кои са Ц. Ц., Б. Б. и И. Ф., подчертавайки че това са драсканици.

По повод абревиатурите Златанов заяви, че това са неща, които си е мислел и които е драскал през различни периоди от време. Той добави, че е имал сигнал срещу президента Росен Плевнелиев, който е прекратен към средата на 2012 година, тъй като е нямало данни за конфликт на интереси.

Златанов обясни, че няма схема „Б.Б Ц. Ц. и И.Ф."
Той подчерта, че тя се е получила, след като в даден момент си е надраскал нещо.

Той отрече и да е бавил преписки и изрази надежда прокуратурата да си свърши работата.

Припомняме, вчера от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че комисията е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията. Той прилежно си е записвал всички спуснати му задачи: „да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекрати" конкретни преписки. Златанов си записвал и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе информацията на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите.

Видно от бележките, спускането на всяка задача и след това отчитането й става пред хора с инициали "ИФ, ЦЦ, ББ".