Спецоперацията в Агенцията по вписванията е в резултат на доклад на Инспектората към правосъдното министерство, в който са констатирани редица нарушения. Това каза на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева. Тя заяви, че ще е безкомпромисна при нарушения на принципа на случайното разпределение на делата.

Министър Цачева освободи съдията по вписванията Йордан Раденков. Раденков е изисквал през деловодството дела, които са били разпределени на други съдии. Относно новоназначената Зорница Даскалова, Цачева заяви, че е юрист с опит, голям професионалист, в който има пълно доверие.

Зорница Даскалова е новият шеф на Агенция по вписванията

Зорница Даскалова е новият шеф на Агенция по вписванията

Специализирала е "Международни отношения"

"След като се запознах с предоставената ми информация, както и с повдигнатото обвинение към г-н Раденков, разпоредих да бъде изготвена заповед за неговото освобождаване, която е факт от рано тази сутрин. Разпоредила съм и допълнителна проверка от Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията", обясни Цачева.

По думите й операцията на спецпрокуратурата е въз основа на констатации от проведена проверка на Инспектората, в който се съдържат данни за пропуски и нарушения. "Съдът е този, който с влязъл в сила акт или решение, ще реши дали има извършено престъпление", коментира още тя.

"По отношение подобряване работата в Агенцията по вписвания по предложение на висши магистрати от ВКС, екипът в частност Съвета по законодателство, са им възложила да обсъждат вариант за промяна в тарифата, като се въведе такса за експресни услуги, тогава когато се изисква в спешен порядък да бъде извършено вписването", обясни правосъдният министър Цачева. По думите й по този начин ще бъде намален корупционният натиск.