Заместник-директорът на Централният софийски затвор - Анатоли Борисов е отстранен от поста си, съобщи Нова. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева при изслушване в Правната комисия в парламента.

Причината за отстраняването от длъжност на Борисов е бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Втора седмица търсят избягалите затворници

Втора седмица търсят избягалите затворници

МВР получава стотици сигнали

Прокуратурата разследва общо 12 служители на затвора, допуснали грешки, които позволили на затворниците да избягат.

Цачева информира, че броят на наказаните с пробация престъпници намалява. Обсъждала се идея инспекторите, които обичайно се занимават с това да бъдат командировани на работа в затворите. Те биха могли да помагат при охраната.

От думите на мин. Цачева стана ясно, че се изследват и средствата за заглушаване в местата за лишаване от свобода.

Водят се проучвания за устройства, които ще могат да заглушават дронове.

Одит е започнал в три затвора, обясни мин. Цачева. Тя заяви, че през изминалите почивни дни се провели внезапни проверки в различни места за лишаване от свобода.

Открити при проверките са забранени вещи в някои от килиите.

Откриха ножове и телефони в затвора в Белене

Откриха ножове и телефони в затвора в Белене

Провериха извънредно затворите в Плевен и Белене

Издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава активно и властите призовават всеки, който има информация за тях, да се свърже с полицията. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Бягството на двамата стана повод опозицията в лицето на БСП да поиска оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев.

Впоследствие и лидерът на "Воля" Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. От своя страна правосъдният министър заяви, че оставката е лесна, но неефективна мярка.