Казал съм, че прокуратурата ще отправи искане за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов.
Няма да го направим на първата седмица от работата на парламента - най-малкото - това е седмицата, в която той се конституира и решава въпроси, свързани с правилника.
Приемете го така - уважението към институцията Парламент изисква да не започне работата си именно с такова искане, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на влизане на заседание във ВСС.

Той обясни, че искането се подготвя и към него ще бъдат приложени всички необходими документи. Цветанов ще има възможността да се откаже сам, а ако не го направи - народните представители да го гласуват.

Цацаров бе попитан дали прокуратурата има основание да възобнови разследването за изнасяне на класифицирана информация по случая с лекарите в Горна Оряховица.
Припомняме, преди дни Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу горнооряховските лекари по делото, добило гражданственост като „бебето във фризера", поради липса на престъпление.

По началното запознаване с документите наблюдавам, че решение на наблюдаващия прокурор е съществувало, но предстои да се запозная по-обстойно с всички документи, коментира главният прокурор.

На въпрос дали според него Цветан Цветанов е нарушил закона за изнасяне на класифицирана информация (припомняме, Цветанов тогава от парламентарната трибуна изчете срс-записите между лекарите), Цацаров бе категоричен, че няма да раздава присъди пред камерите. „Човек се обвинява по съответния ред. Не е моя работа да давам присъди, не е и в моя стил", изтъкна главният прокурор.

Във връзка с появилите се информации, че ще бъде поискан и имунитетът на Волен Сидеров, той каза категорично: „Не".

По случая „Костинброд" Цацаров обясни, че от днес започва детайлен 10-дневен оглед на бюлетините, които ще бъдат подредени по райони и една по една ще се установи кои са годни за използване и какъв е точният им брой.

На въпрос дали изключва възможността за разпит на служебния премиер по случая, Цацаров заяви: „Всеки може да бъде разпитан по всичко, просто се наложи да бъде опровергана информация, че в конкретния случай ще бъде разпитван Марин Райков. В крайна сметка не може да очакваме, че служебният министър едва ли не ще дежури в печатницата".

За проверката в ДАНС, откъдето се предполага, че са изтекли документи, свързани с Костинброд, Цацаров посочи, че днес премиерът Райков ще съобщи резултатите от проверката на правителството, като изводите, направени от прокуратурата и МС са еднопосочни.