Зад Румяна Ченалова стои един мощен корупционен гръб. Това е мнението на синия лидер Радан Кънев, който пред  bTV убеди, че не реформаторите стоят зад атаката срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че в изтичащите на порции записи между двете скандални съдийки, станали клиентки на прокуратурата  - Румяна Ченалова и бившата й шефка в СГС Владимира Янева, бяха замесени имената на членове на Висшия съдебен съвет, на главния прокурор, дори на премиера Бойко Борисов.

Ние сме в началото на разплитане на най-мръсния чорап в държавата, изправени сме пред възможността най-сетне след десетилетия на мръсни схеми да можем да разкрием  цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията. Бастионът на мафията е съдебната система, уверен е лидерът на ДСБ.

Коментирайки позицията на Ченалова по скандала, Кънев изтъкна, че никой не смее да говори такива неща, без да има голям гръб зад себе си. Става дума за мощна фигура или фигури, за корупционен гръб – много се смях на тезата, че съм аз. Никой реформатор има общо с тази схема, не общуваме с такъв тип хора, гарантира реформаторският лидер.

Той прецени, че има опит да се рекетира главният прокурор, не да се бутне. Никой в РБ не иска да маха Цацаров – ние искаме реформа в системата, но не водим разговори за персонални промени. Трябва да се изчисти максимално съдебната система, има голям повод в момента това  да започне, отсече  Кънев.

За него активната, положителна роля, трябва да е точно на Сотир Цацаров – да изчисти името си, да свали чадъра на ВСС, да осигури независимо разплитане на този случай, защото той ще доведе до върхови съдии и високопоставени прокурори. На прага сме може би на операция „чисти ръце“, предрече Кънев, като допусна, че Цацаров може да делегира на друга личност, на която обществото има доверие, съдържанието на записите и разследването им.

Стана ясно, че тъмносиният политик разговарял с премиера Борисов след връщането му от Китай  и намерил за естествено, че министър-председателят се е ядосал от намесването му в изтеклите записи. Проведохме сериозен разговор кой наистина би могъл да бъде и казахме, че трябва да е личност с криминален, не юридически опит, сподели Кънев част от заключенията на този диалог между двамата.

Той изключи възможността, ако на Борисов „му прикипи“ от шума по темата, „да опраска“ правосъдния министър Христо Иванов.

Запитан за гласуването по конституционните промени за другата седмица, Кънев изтъкна,че ако не бъдат приети, няма да заплашват, а ще излизат от коалицията.
Не очаквам това да стане, текстовете са огромна промяна, възможност системата да се отпуши. Имаме предложения за реформа в прокуратурата, но предполагам, че те няма да минат – не влизаме в мача като фаворит, но не сме се предали, сподели той.