Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народните представители Манол Генов и Димитър Гамишев.

Искането за Манол Генов се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура, за купуване на гласове.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП - СЗ "Антикорупция" главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народния представител Манол Генов.

Снемането на имунитета на народния представител Димитър Гамишев е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт срещу него в Окръжен съд - Благоевград. Блъснал и убил човек по непредпазливост с превишена скорост. 

Главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев.

По отношение на Манол Генов, от събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 1 март - 30 март в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26 март.

Аверът на депутата от БСП Генов бил по-активният от двамата

Аверът на депутата от БСП Генов бил по-активният от двамата

По казуса със строителството, Генов не искал да се спират инвестиционните намерения на хората

Събрани са доказателства и за това, че през месец март в Асеновград, обл. Пловдив, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на противозаконна дейност - строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот в Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала".

Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27 ноември 2014 г. в с. Копривлен, Благоевградска област, ул. "Атанас Тешовски", като правоспособен водач на МПС, при управление на собственото си моторно превозно средство - лек автомобил марка и модел "Хюндай Санта Фе", в населено място, със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от с. Копривлен в посока към с. Парил, е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата /ЗДвП/.

"При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство от категория "В" в населено място е забранено да превишава стойността на скоростта от 50 км/час", в следствие на което по непредпазливост е блъснал пресичащия пътното платно от ляво на дясно по посока на движението му пешеходец И. Г. Ж. от с. Копривлен, като причинил смъртта му.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев се отказва доброволно от имунитета си

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев се отказва доброволно от имунитета си

Ще внесе в сряда заявление до ръководството на Народното събрание

Образувано е НОХД № 342/16 г. по описа на Окръжен съд - Благоевград.

В осмото съдебно заседание, проведено на 15 май, защитникът на подсъдимия Гамишев представил удостоверение № 254-НС/09.05.2017 г. издадено от ЦИК въз основа на решение № 4743-НС/05.05.2017 г., от което е видно, че Димитър Гамишев е избран за народен представител в изборите за народни представители, проведени на 26 март.

С определение от 15 май ОС - Благоевград е прекратил наказателното производство и го е изпратил на Софийски градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет.

В Софийски градски съд е образувано НОХД № 2270/2017 г. и с разпореждане на съда, от 30 май наказателното производство е спряно, тъй като Гамишев е придобил имунитет.