Главният прокурор Сотир Цацаров се изказа за публичност на анализа и доклада на европейските експерти, които работят в момента у нас.

Проверяващите европейски експерти са действащи прокурори, а мисията пристигна у нас и започна работа в понеделник след като веднъж вече бе отложена. Министърът на правосъдието Захариева също настоя за публичност на анализа на комисията, изпратена от ЕК.

Искането за отпадне клаузата за поверителност е изпратено до Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия, но все още няма отговор.

По думите на Сотир Цацаров ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъдат публични - в противен случай това обезсмисля мисията, а освен това я и натоварва с нереализирани очаквания или с някаква секретност, която „нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави”.

Сотир Цацаров уточни, че във вчерашния работен ден са били задавани въпроси за техниките на разследване, осигуряването на експерти, техническата осигуреност на разследването, структурата на разследващия орган и естествено наличието на политически и медиен натиск върху съдии и прокурори.

Делата, които ще бъдат проверявани, са избрани съгласувано - експертите са поискали разследвания, които са завършили с неуспех за прокуратурата, а обвинението е посочило дела, които са свързани с успехи, уточни Цацаров.

За това и експертите са поискали делата "САПАРД", "Мавродийски" и "Борислав Гуцанов", а държавното обвинение им предоставя "Кирчо Киров", "ДАИ" и дело срещу пловдивска група за пране на пари