В София пристигна Техническата и експертна мисия от прокурори. Тя вече започна да провежда срещите си по програма, съобщават от Министерството на правосъдието.

В мисията участват прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия. Задачата им е да изготвят независим анализ за структурния и функционален модел на прокуратурата ни.

Припомняме, че в края на май мисията на европейските магистрати у нас беше отложена с няколко седмици. Причината бе продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво.

Прокурорите от мисията ще провеждат интервюта с представители на различни институции. Те бяха излъчени от Еврокомисията след консултации между изпълнителната и съдебната власт на съответната изпращаща държава.

Експертите трябва да съберат мнение за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността.

От правосъдното министерство допълват, че техническата помощ се организира от Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на Еврокомисията.