По казуса с Борислав Гуцанов държавното обвинение първо трябва да се снабди с надлежен превод на решението, тъй като в официалния сайт на европейския съд решението е само на френски, обясни главният прокурар Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.
Главният прокурор заяви, че познава достатъчно добре казуса, най-малкото заради искането за сваляне на имунитета на Гуцанов заради висящо производство.

„Смятам, за напълно обоснован извода, че производството е трябвало да бъде прекратено. Всъщност, то изобщо не е следвало да бъде образувано", коментира Цацаров. Действията по задържането и действията на прокуратурата ще подлежат на проверка, гарантира обвинител №1.
Припомняме, Гуцанов бе арестуван рано сутринта, като екипа е нахлул в дома му с насочени оръжия срещу него и семейството му.

„Започнало е нещо по срамен начин и е завършило по срамен начин", обобщи Цацаров, а на въпрос каква отговорност е възможно да понесат негови подчинени той обясни, че първо трябва детайлно да се запознае с решението на европейския съд.

Запитан не е ли малко безславно скандалът „Костинброд" да приключи само с обвинение към Росен Желязков главният прокурор отвърна, че на този етап Желязков е бил лицето, което е било длъжно да осъществява всички дейности по контрола и изпълнението на договора, а тези действия са равни на нула.

Среднощната преписка по скандала „Костинброд", която бе изпратена до електронните пощи на някои медии не е изпращана нито от лице, което е достойно, нито от прокурор, настоя още веднъж Сотир Цацаров. „Последва една оставка в ДАНС - толкова", отсече той.

Отводът е процесуален механизъм и след като наблюдаващият прокурор е преценил, че са на лице предпоставки за отвод, той е в пълното си право да решава тактиката по делото. Тя няма да се реши от неговите началници.

Така главният прокурор, който бе "препитан" от журналистите по всички актуални теми в ресора, коментира отвода на съдия Димитрина Ангелова по делото срещу Цветан Цветанов, който бе даден от нея по искане на държавното обвинение заради публикации в жълтата преса за отношение между нея и адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков.

Обвинител №1 на няколко пъти бе категоричен, че няма да оценява действията на наблюдаващия прокурор, тъй като всякакви думи и действия по съществото на делото в момента са вредни, а в крайна сметка има нова дата и нов съдия по делото.

Ако има нови публикации в жълтата преса наблюдаващият прокурор ще прецени какво да предприеме, настоя Цацаров. Той отказа да коментира думите на адвокат Менко Менков, че решението не е наблюдаващите прокурори, а идва от по-високо ниво и още веднъж повтори, че решението е изцяло тяхно.

По другото дело на бившият вътрешен министър Цацаров обясни, че все още не е дошла поисканата експертиза от Лондон.

По случая Мишо Бирата проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, припомни Цацаров, като предстои да бъде разпитан и бившият премиер Бойко Борисов.

До края на вчерашния работен ден в прокуратурата не е постъпвал сигнал срещу президента Росен Плевнелиев, гарантира главният прокурор.

Главният прокурор коментира, че няма конфликт с прокурор Светлозар Костов. По повод обвиненията, че се прави всичко възможно делото „Октопод" да бъде забавено Цацаров отговори, че за да няма такива е командировал прокурор Костов не да участва в делото, като представлява държавното обвинение от дата на дата, каквато е била практиката досега, а го командирова да представлява държавното обвинение в Софийски градски съд до приключването на делото. При такава заповед трудно някой може да каже, дори самият Костов, че някой се опитва да го отстрани, настоя Цацаров.

„Хайде да не политизираме", призова Цацаров, който е чул подобни оценки от Костов. „Не приемам терминологията на колегата, който три пъти говори за смяна на конюнктурата. Ако говориш за промяна в обстановката или за възникване на конюнктура, ще се замисля. Но ако говориш за смяна на конюнктура, значи преди това си работил за една предна конюнктура", обясни той.