Главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) за забавени наказателни дела в софийските съдилища, съобщават от държавното обвинение.

Цацаров е изпратил обобщени данни за всички незавършени наказателни производства за престъпления от общ характер, водени в Софийския районен и Софийския градски съд (СГС). Те са по внесени от Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура обвинителни актове, по които разглеждането в съда е продължило повече от две години.

40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в Софийски районен съд обхваща информацията, която е предоставена на Съдийската колегия.

От прокуратурата посочват, че 7 дела за убийство не са приключили в СГС. 29 заседания са проведени по едно от тях, което е образувано през 2010 г. Въпреки това постановена присъда вече шеста година няма.

След 108 съдебни заседания по дело от 2008 г. също все още няма постановена присъда. То е срещу 9 подсъдими за извършени престъпления по служба.

В друг случай по дело срещу 7 подсъдими за държане на наркотици и участие в организирана престъпна група за наркоразпространение са проведени 47 съдебни заседания и до момента не е постановен съдебен акт.

От държавното обвинение посочват, че в изпратената информация има дела за грабеж, причиняване на смърт по непредпазливост при настъпило ПТП, безстопанственост, разпространение на наркотици, данъчни престъпления, престъпления по служба и други.

Дела за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г., за извършени кражби от рецидивисти от 2012 г., за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г., за неплащане на издръжка от 2013 г. и много други са сред неприключилите повече от две години в СРС 342 наказателни дела.

Обвинител номер 1 е изпратил на Съдийската колегия и информация за 4 дела на Софийския градски съд, по които е налице значително забавяне при изготвяне на мотивите.

Повече от 8 години не са изготвени мотиви по дело за грабеж, извършен от рецидивист, на когото на 12 юни 2008 г. е постановена присъда. По дело за наркоразпространение с постановена през юли същата година присъда също все още няма изготвени мотиви.

8 години липсват мотиви и за дело за причинена смърт по непредпазливост при ПТП с постановена присъда.

По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години - на 02 декември 2011 г.

От съобщението на прокуратурата до медиите става ясно, че информацията е предоставена на главния прокурор от административните ръководители на Софийска градска и Софийска районна прокуратури.