Районна прокуратура – Перник поема разследването на пътния инцидент с участието на кмета на Трън. Това е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров, след като се е запознал с материалите по досъдебното производство.

Причината разследването да се даде на друга прокуратура е, че шофьорът на автомобила, блъснал 6-годишно дете, е кметът на Трън. По този начин щели да се избегнат каквито и да е съмнения в обективността и безпристрастността на разследването. Щяла да се осигури и всестранност и пълнота на разследването, посочват от прокуратурата.

Припомняме, че кметът твърди, че детето само се е блъснало в колата

Инцидентът е станал на 13 ноември миналата година в Трън. Поради непредпазливост кметът на общината Станислав Николов е причинил средна телесна повреда на 6-годишно дете. Около 7.50 часа след кръстовището срещу сградата на СОУ „Гео Милев” при управление на лек автомобил марка „Фолксваген”, модел „Туарег”, Николов нарушил правилата на движение и по непредпазливост допуснал причиняване на средна телесна повреда на 6-годишното момче.

Досъдебното производство е започнато от разследващ полицай. От държавното обвинение поясняват, че в хода на разследването до момента са извършени два отгледа на местопроизшествието и са разпитани над 10 свидетели. Изготвени са съдебно-медицинска, автотехническа и психологическа експертизи.

Категорично било установено, че пострадалото 6-годишно дете е причинена средна телесна повреда – разкъсвания на черния дроб, на слезката, на долната куха и вратни вени, кръвоизлив в коремна кухина, травматичен шок, плеврален кръвоизлив в гръдна кухина, охлузвания.

Делото три пъти е било докладвано в Районната прокуратура в Трън. Прокурорът е давал допълнителни писмени указания за продължаване събирането на доказателства. Указвал е провеждане на разпити на свидетели и назначаване на допълнителни експертизи.

На 21 юни тази година разследването е предявено на родителите на пострадалото малолетно дете. На 12 юли досъдебното производство е изпратено от разследващия полицай на прокурора с писмено мнение за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянието не е престъпление.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор на 15 юли е проведен допълнителен разпит на очевидец. От показанията му е установено, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания. Били му отправяни заплахи по телефона, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа,  ще умре и децата му също ще пострадат. Свидетелят твърди още, че по време на разпита му в полицията, разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си.

До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице, допълват от прокуратурата.