Начинът на осъществяване на ареста не зависи от това кой какви права има. Начинът зависи от това какви са разпоредбите в Наказателно процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица на съответни действия по разследването. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира въпроса с изказването на председателя на антикорупционната агенция Пламен Георгиев за осигуряване на правомощия за арест.

Главният прокурор заяви, че искането на Георгиев служителите на антикорупционния орган да имат правото и да арестуват, е въпрос, който изисква известно обмисляне. "Аз се пазя да давам отговори за законодателни промени толкова бързо", заяви Цацаров.

Пламен Георгиев иска да арестува

Пламен Георгиев иска да арестува

Арестували Иванчева там, където бил даден подкупа

На въпрос за нарушените правомощия при ареста на Десислава Иванчева, Цацаров заяви, че не е правил изказвания в тази насока. "Справедливост се постига със следване на разпоредбите на закона. В същото време знам, че тези, които изпълняват закона, не могат да бъдат укорявани за състоянието на закона и да заместят тези, които го създават. Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи не водят до нещо кой знае колко добре", допълни той.

По думите му е много удобно да се критикува бездействието. "Действието пречи, защото обезсмисля определени тези. Искахте румънски модел - ето ви румънски модел. Странното за мен, парадоксът за мен е, че хора, които адмирираха картините на румънски министри и кметове, които влизаха с белезници в центъра на Букурещ в сградата на антикорупционната им прокуратура, сега заемат позиции, които общо взето или показват слаба памет или много бърза промяна на личната и политическата им позиция", допълни Цацаров.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

Акцията за каналджийство Цацаров коментира с думите, че МВР и прокуратурата си вършат работата.

Той отклони въпросите със задържаните лица за хазарт, като изтъкна, че е редно наблюдаващите прокурори да свършат поне част от работата си.