Председателят на антикорупционния орган Пламен Георгиев иска разширяване на правомощията на поверената му комисия като й се даде възможност да арестува.

По казуса с Десислава Иванчева той не бе особено словоохотлив с аргумент следствената тайна. Дали сме информация и за други лица, които са изнудвани, поясни Георгиев.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

На държавното обвинение са дадени доказателства. Подкупът за кметицата на Младост - Иванчева, според разследващите, е най-големият, улавян от правораздавателните органи в България в последните 30 години. Сумата е доста сериозна, коментира Пламен Георгиев.

А за показния арест заяви, че задържания ще се правят там, където се получава подкуп. Където е - там, ще се спазва законът, закани се той. Георгиев предлага да се помисли в бъдеще да се разширят правомощията на антикорупционния орган с оглед да може да арестува.

Антикорупционният орган вече е в пълен състав

Антикорупционният орган вече е в пълен състав

Депутатите одобриха четиримата, номинирани от Пламен Георгиев

Всички служби, които са подобни на нашата, имат право най-малкото да задържат лица, аргументира се Георгиев. Ако имали тези правомощия нямало да се наложи намесата на полицията в ареста на Иванчева.

Припомняме, споровете около антикорупционен закон, с който се създаде новия орган за противодействие на корупцията, вървяха месеци наред през 2017 г., като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната линия на противопоставяне между тях вървеше за това кой да назначава шефа на комисията - парламентът или президентът.

Другото противопоставяне беше по линията за основните цели, които си поставя законът. БСП критикуваше законопроекта на ГЕРБ, че на практика залага на превенцията като основно средство за борба с корупцията.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, който изказа готовността си да поеме като отговорност назначаването на председателя на антикорупцията. И Консултативните съвети не завършиха със съгласие по темата.

Правителството си постави амбицията да приеме закона до края на миналата годинано още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето.