Депутатите попълниха състава на Антикорупционната агенция с един заместник-председател и трима членове.

Народните представители избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева станаха членове на антикорупционния орган.

Номинираните антикорупционалисти с готовност да се явят на детектор на лъжата

Номинираните антикорупционалисти с готовност да се явят на детектор на лъжата

Антон Славчев, Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева

Антон Славчев притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", пише в биографията му. Завършил е Висшето военно училище "Тодор Каблешков", специалност "Технология и организация на железопътния транспорт" и има придобита квалификационна степен "Бакалавър". Владее английски и руски езици.

Славчев изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж. В периода на професионалното си развитие същият е преминал през обучителни курсове, които са допринесли за повишаване на квалификацията и разширяване на познанията по отношение на управленската дейност.

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция
Обновена

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция

Пламен Георгиев е кандидат на управляващите, Николай Николов - на БСП

Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си като експертен и ръководен служител в Държавната агенция "Национална сигурност". Като директор на дирекция в ДАНС през 2017 г. Славчев ръководи седем успешни реализации, включително такива, свързани с борбата с Корупцията.

След влизането в сила на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на 23 януари 2018 г., ръководи дирекция, чиято основна функция е противодействие на корупцията, се вля в новосъздадената комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Пламен Георгиев иска да арестува

Пламен Георгиев иска да арестува

Арестували Иванчева там, където бил даден подкупа

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършила е Педагогически институт "Дичо Петров" - гр. Смолян, специалност "История и география" и има придобита квалификационна степен "Бакалавър".

Владее руски и френски езици. Цонкова започва професионалната си кариера през 1998 г. като стажант-съдия в Софийски градски съд. От месец юни 1999 г. до месец юли 2006 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, като се занимава основно с гражданско и търговско право.

Продължава професионалното с развитие в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/, където започва работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция "София-град".

Цонкова е била директор на ТД "София-област" от месец юни 2007 г. до месец юли 2010 г., заместник-председател на Комисията от юли 2010 г., като в периода месец март 2012 г. до 28 февруари 2013 г. тя изпълнява длъжността председател на КУИППД.

От март 2013 г. до момента тя е член на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, преименувана от 23 януари 2018 г. в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общият юридически стаж на Антоанета Цонкова е повече от 18 години. Цонкова притежава добра теоретична подготовка и сериозна практика по защита на класифицирана информация и по работата с документи, съдържащи тази информация, според биографията й.

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните и чадър за приятелите на властта

Пламен Йоцов е завършил висше образование във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВМАПВО) "Панайот Волов" - гр. Шумен, и притежава магистърска стенен по специалността "Изчислителна техника" с квалификация "инженер по изчислителна техника". Владее руски и английски езици.

Йоцов изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 20 години стаж. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Национална служба "Сигурност" - МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция НСБОП - МВР.

Продължава кариерното си развитие като разузнавач към отдел "Наркотици" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", впоследствие към Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция", където е назначен на длъжност началник отдел, а след това и на други ръководни позиции.

От месец октомври 2013 г. до месец май 2014 г. е началник отдел в Държавната агенция "Национална сигурност", където работи по направление борба с организираната престъпност. Атестат за професионалните и лични качества на Йоцов е бързото му израстване в структурите на МВР и ДАНС. Пламен Йоцов е награждаван многократно с благодарности и парични награди, както и с огнестрелно оръжие.

През 2011 г. Пламен Йоцов е получил награда на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

През 2009 г. е удостоен с колективна награда "Полицай на годината" от Фондация "Доверие и Закрила". През 2010 г. за постигнати- високи професионални резултати в борбата с организираната престъпност е получил отново наградата "Полицай на годината". Пламен Йоцов е преминал специализиран международно обучение в Испания за борба с организираната престъпност, организиран от "Национална полиция" и "Гвардия Цивил" и 10 дневен курс в САЩ за борба с наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева притежава магистърска степен по специалността "Библиотечно-информационни науки" от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Философски факултет. Владее писмено и говоримо английски език. След дипломирането, професионалната й кариера започва в Министерството на околната среда и водите където е участвала в изграждането на Информационния център при Министерство на околната среда и водите и е била ръководител на центъра.

През 1999 г. Къдрева започва работа в Сметната палата. От 2006 г., след приемането на измененията и допълненията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като експерт в новосъздадения Публичен регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към председателя на Сметната палата.

От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

Къдрева има и редица международни публикации, сред които и издадените през 2011 г. и 2017 г. от Анти-корупционната мрежа за Източна Европа и Централна Азия при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие -  "Asset Declaration for Public Officials - A Tool to Prevent Corruption" и "Assessing the Implementation and Effectiveness of Systems for Disclosing Interests and Assets of Public Officials".

Къдрева има многобройни лекторски участия в международни конференции, работни срещи и семинари, организирани от Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Регионалната Анти-корупционна Инициатива.

Силвия Къдрева е член - представител на Публичния регистър в антикорупционната мрежа Integrity Expert Network, създадена през 2010 г. в Тирана, Албания, като независима неформална европейска мрежа, осигуряваща платформа за по-засилено регионално междуведомствено сътрудничество и периодичен обмен на опит и добри практики между институциите, отговорни по прилагането на законодателството относно имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности.