Възможно е още до края на тази седмица да бъде изцяло попълнен съставът на новата Антикорупционна комисия, съобщи БНР. В парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслушаха кандидатите за длъжността заместник-председател и членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

И четиримата номинирани демонстрираха готовност да се подложат на детектор на лъжата, да работят отдадено за ефективна борба с корупцията.

Припомняме, на 8 март Пламен Георгиев бе избран от парламента да председателства антикорупционната агенция.

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция
Обновена

Пламен Георгиев оглавява Антикорупционната агенция

Пламен Георгиев е кандидат на управляващите, Николай Николов - на БСП

Неговата кандидатура бе оспорена и от някои извънпарламентарни партии, които припомниха, че той като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис.
Същата беше позицията му при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов
Това бе позицията на ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "БЗНС", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС".

Депутатите от антикорупционната комисия изслушаха четиримата, предложени за членове на съответната агенция от председателя ѝ - Пламен Георгиев. Кандидатите получиха подкрепата на присъстващите депутати. На заседанието не присъстваха всички народни избраници от комисията. Във въпросите им по-скоро се съдържаше очакване за най-после реално противодействие на корупцията, информира общественото радио.

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

Корупцията може да блокира и загроби парламентарната република

Номинираните са с дългогодишен стаж в структурите, които се вляха в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Те са Антон Славчев, който идва от ДАНС и е предложен за заместник-председател, Антоанета Цонкова - досега част от Комисията за гражданска конфискация, Пламен Йоцов - дългогодишен кадър на МВР и ГДБОП, и Силвия Къдрева - на щат до януари в Сметната палата.

След изслушването им Спас Гърневски от ГЕРБ обяви, че демокрацията е трябвало да започне с антикорупционен орган. "Тази демокрация трябваше да започне най-напред с един такъв орган и на следващия ден да падне член 1 от Конституцията и да започнат демократичните промени. Ако това беше станало, днес България щеше да е много по-напред от другите източни народи, които направиха преход", каза Гърневски.