Общо 16 души са задържани при операцията, свързана с „Автомобилна администрация”. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира, че действията по операцията са продължили през цялата нощ. Адресите, които са претърсени, са 54.

Главният прокурор посочи, че не може да се очаква, че всички 16 задържани ще получат обвинения. Все пак се очаквало 7 или 8 длъжностни лица от състава на изпълнителната агенция да бъдат обвинени. Цацаров припомни, че е задържан и изпълнителният директор.

Масови арести в Автомобилна администрация при акция на ГДБОП и ДАНС

Масови арести в Автомобилна администрация при акция на ГДБОП и ДАНС

Сред арестуваните е и шефът на бившата служба ДАИ, сега Автомобилна администрация, Цветелин Цветанов

„Направете едно обобщение на всички документи, които изпълнителната агенция издава и са свързани с автомобилния транспорт. Тук е концентриран огромен интерес, свързан с издаване на лицензионни, регистрационни и всякакви други документи на превозвачи. Едновременно с това полагане на изпити и оценка на резултатите от тези изпити не само за любители шофьори, а и за професионални шофьори”, обясни Цацаров.

Корупцията в Автомобилна администрация - замитана и покривана от най-високо ниво?
Обновена

Корупцията в Автомобилна администрация - замитана и покривана от най-високо ниво?

Цецка Цачева отрече да е номинирала Цветелин Цветанов

По думите му това е източникът на корупционен риск и корупционна схема. Става въпрос за няколко линии на разследване, като едната от тях е свързана със съзнателното манипулиране на изпитите, уточни Цацаров. Той даде за пример Видин, където при провеждащи изпити инспектори са открити готови решени тестове.

„Тази агенция концентрира в себе си издаване на документи, лицензи, разрешения, които са от огромен интерес за всеки търговец. Тя сама по себе си е място, което генерира корупционен риск", коментира обвинител номер 1.

Цацаров бе категоричен, че ще изправят пред съда хората, участвали в тази корупционна схема.

„Държавата трябва да прецени дали всичко това трябва да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звено и дали тези режими трябва да продължават по този начин, защото цялата корупционна схема се възпроизвежда”, каза още Цацаров.