Цигани от пловдивския квартал „Столипиново" са изпратили жалба до Съвета по правата на човека на ООН по повод предстоящото събаряне на 15 незаконни постройки в циганското гето, съобщава Радио Пловдив.

Циганите се обявяват срещу издадените в началото на месец май заповеди от районната администрация, с които на 15 обекта на ул. „Ландос" се спират електричеството и водата, изисква се и строителна документация за тях.

Жалбоподателите изтъкват: "причина общността в Столипиново да живее в незаконни сгради се дължи на до голяма степен устойчивия модел на расова дискриминация срещу ромите".

Кметът на рйон „Източен" Иван Тотев е категоричен, че семействата, които живеят в незаконните постройки, са длъжни по закон да ги освободят, както и да обезопасят незаконните строежи.

Действията на администрацията са в рамките на закона, посочи районният кмет и допълни, че разпоредбите са в сила от 23 май тази година - дата, която е посочена в жалбата на двете ромски неправителствени организации до ООН.

В момента преписките по цитираните случаи са в Райнната дирекция Национален строителен контрол - Пловдив. От администрацията на пловдивксия район „Източен" добавят, че същата жалба е изпратена и по повод предприети подобни действия в кв. "Меден рудник" в Бургас.